AFP or licensors

Apple maakt vervangen van iPhone-batterij goedkoper na klachten

Apple maakt het vervangen van een batterij voor de iPhone 6 en latere modellen bijna een jaar lang fors goedkoper. Het technologiebedrijf reageert daarmee op de kritiek die ontstond nadat bekend was geraakt dat het oudere iPhone-modellen bewust vertraagt. Dat gebeurt officieel om de levensduur van de toestellen te verlengen, maar volgens critici wil Apple klanten zo aanzetten om sneller te kiezen voor een nieuw model.

De bal ging aan het rollen na opmerkingen van gebruikers die vonden dat hun iPhone trager functioneerde met het ouder worden. Testen door een gespecialiseerde technologiewebsite bevestigden dat de piekprestatie van de processors werden beperkt, waarop Apple toegaf dat het de prestaties van oudere toestellen vertraagt. De bedoeling, luidde het officieel, "is om de levensduur van de toestellen te verlengen, omdat de batterij mettertijd minder goed functioneert".

De kritiek hield echter aan. Critici zagen er echter een manier in om klanten sneller een nieuw en duur toestel te laten kopen. In de VS zijn volgens de BBC intussen 8 klachten ingediend bij justitie, waaronder enkele class action suits, groepsvorderingen zijn dat. Ook in Israël en Frankrijk dreigen juridische acties.

"We doen niks om de levensduur bewust te verkorten"

Apple reageert nu opnieuw via een uitgebreide mededeling op de website. "We krijgen veel opmerkingen van onze klanten over de manier waarop we omgaan met de performantie van iPhones met oudere batterijen, en hoe we over dat hele proces hebben gecommuniceerd. We weten dat sommigen onder jullie het gevoel hebben dat Apple jullie teleurstelt. Daar willen we ons voor verontschuldigen."

Tegelijk wijst Apple ook de kritiek van de hand. "Eerst en vooral hebben we nooit bewust iets gedaan - en zullen we ook nooit bewust iets doen- om de levensduur van eender welk product van Apple in te korten, of om de gebruikservaring te verminderen en zo klanten tot een upgrade te dwingen."

Wat volgt, is een uitgebreide technische uitleg over de manier waarop batterijen chemisch verouderen en welke factoren een rol kunnen spelen in het trager werken van toestellen.

Batterij goedkoper vervangen

Om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de klanten en om hun loyaliteit te erkennen, gaat Apple vanaf eind januari tot december 2018 de prijs voor het vervangen van een batterij van de iPhone 6 en latere modellen - die niet onder garantie vallen - wereldwijd verlagen.

In de Verenigde Staten gaat het om een korting van 50 dollar: de prijs zakt van 79 tot 29 dollar. Hoe de nieuwe prijzen er precies in Europa zullen uitzien, is nog niet bekend.

Meest gelezen