© Kees van de Veen

Asbestbedrijf SVK en zaakvoerder moeten zich voor rechter verantwoorden

Asbestbedrijf SVK, dat de asbeststortplaats in Sint-Niklaas uitbaat, moet zich voor het arbeidsauditoriaat verantwoorden. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt bevestigd aan onze redactie. Zowel het bedrijf als de zaakvoerder worden gedagvaard. De belangrijkste aanklacht luidt dat het bedrijf te weinig gedaan heeft om asbestvervuiling tegen te gaan.

In mei van dit jaar waren er sporen van de kankerverwekkende stof asbest ontdekt op de toegangsweg naar de stortplaats in Sint-Niklaas. De zaakvoerder en het bedrijf zelf zullen zich nu voor de rechter moeten verantwoorden. De reden? Ze zouden te weinig gedaan hebben om asbestvervuiling tegen te gaan. Zo zou het bedrijf de gezondheid van de werknemers en van de omwonenden in gevaar gebracht hebben. 

"De werknemers zijn blootgesteld aan asbestvezels in de lucht, omdat er onvoldoende afscherming was. Ze hebben ook geen opleiding gekregen om asbest te verwerken. Ze werden dus blootgesteld aan een gevaar, waar ze niet van op de hoogte waren. Concrete bewijzen kan ik natuurlijk niet neerleggen, want de gevolgen van asbest manifesteren zich pas binnen 30 à 40 jaar", verklaart Jan Vermeir, arbeidsauditeur van Gent, afdeling Dendermonde.

Het bedrijf riskeert een hoge geldboete. Op eigen initiatief is het bedrijf al enkele maanden gesloten.

Meest gelezen