Videospeler inladen...

Beke over Francken: "Als je geloofwaardigheid wordt aangetast, moet je daar conclusies aan verbinden"  

CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke suggereert dat het goed zou zijn mocht staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ontslag nemen. "In het verleden hebben CD&V-ministers ontslag genomen toen de schijn ontstond dat ze gelogen hadden, ook al was dat niet zo", aldus Beke in "De ochtend" op Radio 1. "Maar dat is een kwestie van persoonlijke deontologie."

N-VA reageert dat CD&V het ontslag van Francken dan maar moet eisen. De Franstalige oppositiepartijen PS en CDh dienden eerder al een motie van wantrouwen in. 

"Er zijn een aantal dingen gebeurd die toch zelden gezien zijn", aldus Beke. "Wanneer verklaringen worden afgelegd in het parlement die niet conform de waarheid zijn, waarbij een aantal dingen worden verhuld, en dan wordt gezegd dat een communicatielijn wordt aangehouden, dan is dat toch wel een probleem", vindt Beke.

Francken had verklaard dat er "sowieso geen repatriëringen naar Soedan gepland stonden" nadat getuigenissen waren opgedoken van Soedanezen die zeggen dat ze mishandeld zijn nadat ze door ons land werden gerepatrieerd.

Maar de verklaringen van Francken waren niet juist: er stond wel degelijk een vlucht gepland en Francken had die laten annuleren. Later verklaarde Francken dat hij "de communicatielijn heeft aangehouden om geen aanzuigeffect te creëren".

"Het is een kwestie van persoonlijke deontologie", aldus Beke. Hij verwijst naar CD&V'ers Yves Leterme en Jo Vandeurzen die in 2008 ontslag namen omdat er twijfels waren over hun optreden in het Fortis-dossier. "Achteraf bleek dat ze alles correct gedaan hebben", zegt Beke daarover. "Maar je geloofwaardigheid is je belangrijkste goed. Als die wordt aangetast moet je daar als politicus conclusies aan verbinden."

Vraagt Beke hiermee het ontslag van Francken? "Ik zeg alleen maar dat mensen hun eigen conclusies moeten trekken en dat het een kwestie van persoonlijke deontologie is", aldus Beke.

N-VA laat weten dat CD&V het ontslag van Francken moet vragen als ze dat nodig vinden. Er is een motie van wantrouwen ingediend in het parlement door de Franstalige oppositiepartijen PS en CDh. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen