Videospeler inladen...

Lama's zijn de kampioenen van de Brusselse beurs

2017 was een uitstekend jaar voor de beurzen. De aandelenmarkten profiteerden van de wereldwijde economische groei. De Amerikaanse beurzen deden het extra goed door het vooruitzicht op een lagere bedrijfsbelasting. In Brussel is Argen-X de absolute topper. Het biotechbedrijf maakt geneesmiddelen met antilichamen van lama's.

Vooral in Amerika, Japan ook en de opkomende economieën deden de beurzen het uitstekend. De Dow Jones, de oudste Amerikaanse aandelenindex steeg met 25 procent, de Japanse Nikkei-index  19,2 procent. In Europa oogt het allemaal wat minder spectaculair. De Brusselse Bel-20 en de CAC 40, de 40 belangrijkste aandelen op de beurs van Parijs, boeken een winst van zo'n  10 procent. De AEX, de 25 steraandelen in Amsterdam, en de DAX-index in Frankfurt deden beter met een winst van 13 procent. 

Topper van de Bel-20: Umicore

Het sterkste aandeel binnen de Bel-20 is Umicore, dat geprofiteerd heeft van de nakende doorbraak van de elektrische auto. Het aandeel boekt een winst van 45,72 procent. Het bedrijf is marktleider in nikkel-mangaan-kobalt-legeringen, materialen die cruciaal voor het productieproces van batterijen. In het voorjaar heeft Umicore ook een grote investering aangekondigd in die batterijmaterialen en sindsdien hebben beleggers het bedrijf nog meer in de armen gesloten.

Absolute topper: Argen-X

De absolute topper van Euronext Brussel is Argen-X, een Gents biotechbedrijf dat zijn aandeel met maar liefst 229,49 procent zag klimmen. De basis van dat bedrijf zijn lama's, of beter gezegd de antilichamen van die dieren. Tientallen jaren geleden is ontdekt dat lama's over bijzondere antilichamen beschikken, waarmee ze ziektekiemen te lijf gaan. Argen-X is een bedrijf dat die antilichamen gaat selecteren om er nieuwe medicijnen van te maken. Vooral de goeie resultaten van een Fase 2-test voor een medicijn tegen een zeldzame spierziekte hebben beleggers euforisch gemaakt.

(lees verder onder de grafiek.)

Flopper van de Bel-20: Colruyt

Bij Colruyt (-7,75%) staan de winstmarges onder druk onder meer door de concurrentie met de fusiegroep Ahold Delhaize. Colruyt garandeert de laagste prijzen en daarom verplicht het zichzelf om steevast onder de prijzen van de concurrenten te duiken. Als andere supermarkten zoals Delhaize hun prijzen laten zakken,  vertaalt zich dat in minder winst voor Colruyt.

Op de brede markt zijn bekende tegenvallers het lingeriebedrijf Van de Velde en tapijtenfabrikant Balta. De aandelen van beide bedrijven zakken zo'n 30 procent. Bij Van de Velde valt de verkoop van merken als Marie-Jo en Prima Donna wat tegen, onder meer door de groei van e-commerce. Balta staat nog maar sinds juni op de beurs. Maar het bedrijf heeft zijn start volledig gemist onder meer doordat de sector van kamerbreed tapijt onder druk staat.

Absolute flopper: Option

In 2005 was het Leuvense Option nog Onderneming van het jaar. Op zijn hoogtepunt was het technologiebedrijf, dat datakaarten maakte,  1 miljard waard. Maar het bedrijf van Jan Callewaert houdt over enkele maanden op te bestaan: het smelt samen met het bedrijf Crescent dat actief is in ledverlichting. Het aandeel kreeg een klap van 65,79%.

Meest gelezen