Oskar Gröning tijdens zijn proces in 2015.

Boekhouder Auschwitz (96) moet naar de gevangenis

Het Grondwettelijk Hof in Duitsland heeft het laatste beroep verworpen van de boekhouder van Auschwitz. De man van 96 werd geschikt verklaard voor opsluiting.

De vroegere SS'er Oskar Gröning (96) werd in 2015 veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 300.000 Joden. Hij kreeg een gevangenisstraf van 4 jaar. De man ging in beroep, volgens zijn advocaten was zijn medische toestand niet goed genoeg om naar de gevangenis te gaan. Dokters hebben verklaard dat dat niet het geval is, waarop het Grondwettelijk Hof zijn beroep verworpen heeft. Het Hof houdt ook rekening met het gewicht van de feiten.

Gröning werd beschuldigd van economische steun aan het nazibewind, door geld van gedeporteerden naar Berlijn te sturen. Hij zou ook meegewerkt hebben aan de selectie van nieuwkomers in Auschwitz.

Zelf zegt Oskar Gröning dat hij alleen moest verhinderen dat er bagage van gedeporteerden gestolen werd. Hij zegt dat hij ook drie keer gevraagd had om een overplaatsing naar het front, maar dat werd steeds geweigerd. Gröning heeft tijdens zijn proces toegegeven dat hij een "morele fout" gemaakt had en bood meermaals zijn verontschuldigingen aan.

Uit het archief: in juli 2015 werd Oskar Gröning veroordeeld. Bekijk hieronder de "Terzake"-reportage van toen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen