Aung San Suu Kyi en Bono in 2012.
AP

Bono wil dat Aung San Suu Kyi opstapt als leider van Myanmar

Bono wil dat Aung San Suu Kyi opstapt als leider van Myanmar.  Dat is opmerkelijk, want de frontman van U2 is altijd een grote aanhanger geweest van de Nobelprijswinnares. Maar door de crisis met de Rohingya, de vervolgde moslimminderheid in het land, is ze bij Bono uit de gratie gevallen. 

Bono steunde haar jarenlang, vooral toen ze tussen 1988 en 2010 onder huisarrest stond. De huidige situatie met de vervolging van de Rohingya heeft hem echter van gedachten doen veranderen. 

De zanger zegt dat hij "walgt" van de beelden die hij ziet. Eind augustus startte het Myanmarese leger in de westelijke deelstaat Rakhine een gewelddadige campagne, nadat rebellen van de Rohingya-minderheid enkele legerposten hadden aangevallen.

Volgens het leger was die campagne gericht tegen de rebellen, maar sindsdien zijn er meer dan 600.000 Rohingya op de vlucht geslagen  naar buurland Bangladesh. Ze brengen getuigenissen mee over moordpartijen, martelingen en verkrachtingen van burgers door militairen en door milities van Rakhaing, de andere inwoners van Rakhine, die veelal boeddhist zijn.

Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi heeft internationaal enorm veel kritiek gekregen omdat ze stil blijft over het buitensporige geweld tegen de Rohingya. De Verenigde Naties hebben de term "etnische zuiveringen" daarbij niet geschuwd. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Ik voel me oprecht ziek als ik deze beelden bekijk", zegt Bono in Rolling Stone.  "Ik wou het eerst niet geloven, maar alles wijst erop dat er een etnische zuivering aan de gang is. Ze moet aftreden omdat ze weet wat er aan de hand is. Ik ben er zeker van dat ze vele goede redenen heeft waarom ze dat niet doet. Misschien wil ze het land niet opnieuw verliezen aan de militairen. Maar als je op de beelden afgaat, is dat al gebeurd. Ze zou op zijn minst iets moeten zeggen over de vervolgingen. En als niemand luistert, moet ze aftreden. Dit is allemaal heel verontrustend. Ik ben eigenlijk nog altijd heel erg in de war hierdoor." 

Bono schreef het nummer "Walk on" voor Aung San Suu Kyi en vroeg zijn fans ooit een masker met haar beeltenis te dragen tijdens concerten, maar nu is de liefde dus bekoeld. 

Aung San Suu Kyi zit klem. Ze leidt dan wel de democratisch verkozen regering in Myanmar, maar die heeft niets te zeggen over veiligheid en grensbewaking. Dat is het gevolg van de machtsdeling die is afgesproken met het leger van Myanmar, dat al decennialang het land in een stalen greep houdt.

Meest gelezen