BELGA/WAEM

Dieselprijs naar hoogste niveau sinds oktober 2014

De maximumprijs van diesel gaat zaterdag omhoog. De federale overheidsdienst Economie meldt dat wie diesel tankt, vanaf zaterdag maximaal 1,392 euro per liter. Dat is de hoogste prijs sinds midden oktober 2014, zo blijkt uit gegevens van de Belgische Petroleum Federatie.

De maximumprijzen voor diesel en lpg stijgen zaterdag. De prijs van diesel gaat naar het hoogste niveau sinds oktober 2014. Wie diesel tankt betaalt maximaal 1,392 euro per liter. Dat is een stijging met 2 cent per liter.

"Er is de aardolieprijs die de laatse maanden alleen maar is gestegen, maar er zijn ook nog twee andere elementen", zegt Maarten Matienko van de VAB. "Dat zijn de accijnzen en de regering heeft beslist dat de accijnzen van benzine en diesel gelijkgeschakeld worden. 2018 is het laatste jaar waarin die accijnzen naar elkaar toe moeten groeien."

"Daarnaast speelt ook de winter nog een rol. Diesel is in de winter duurder omdat diesel tegen het bevriezen moet worden beschermd. Het additief dat daarvoor moet worden toegevoegd, kost ook geld", aldus nog Matienko. Hij voorspelt dat benzine volgend jaar goedkoper aan de pomp zal worden dan diesel. "Dat zal erg verrassend zijn voor de dieselrijder. Die gaat opkijken en zich afvragen of hij wel de juiste brandstof tankt."

De prijs voor lpg stijgt ook. De maximumprijs voor een liter lpg stijgt met 0,7 cent naar 0,551 euro per liter.

Meest gelezen