ImageGlobe

Elk jaar duizendtal CO-vergiftigingen, zo herkent u de symptomen

In Hoboken is een gezin met 7 kinderen getroffen door een CO-vergiftiging, uit de cijfers blijken ze geen uitzondering. Elk jaar worden een duizendtal mensen in het ziekenhuis opgenomen met CO-intoxicatie. Vorig jaar zijn er 21 mensen ook effectief aan overleden. Hoe kunt u een CO-vergiftiging voorkomen en hoe herkent u de symptomen?

"CO-vergiftiging wordt zwaar onderschat", zegt weerman Frank Deboosere aan VRT NWS. "Alle toestellen die werken op basis van een vlam kunnen dat gevaarlijke CO produceren. CO ruik je niet, smaak je niet. Zonder dat je het merkt kan je teveel CO in je bloed krijgen." 

Op die manier zijn er elk jaar een duizendtal mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen met een CO-intoxicatie. Vorig jaar zijn 21 mensen ook effectief aan zo een vergiftiging overleden. Dat blijkt uit cijfers van het Antigifcentrum. Er is niet onmiddellijk een stijging of daling te merken in het aantal CO-vergiftigingen.

Zo voorkomt u CO-vergiftiging

De meeste slachtoffers van CO-vergiftiging vallen door het gebruik van allerhande kachels op hout of steenkool. Bij alle verwarmingstoestellen die met een open vlam werken, moet afvoer van de CO worden voorzien. Het Antigifcentrum raadt af om dergelijke kachels te gebruiken. Gebruikt u die toch, dan moet u voldoende verluchting voorzien.

Kachels zijn niet de enige bron van CO-vergiftiging. Ook slecht onderhouden verwarmingsketels met een open vlam kunnen gevaarlijk zijn. Laat daarom zowel uw ketel als de schouw regelmatig onderhouden. Op de website van het Antigifcentrum staan nog tips om een CO-vergiftiging te voorkomen, zoals het plaatsen van CO-meldergs bijvoorbeeld. 

Zo herkent u een CO-vergiftiging

Een CO-intoxicatie geeft weinig uitgesproken symptomen. Het is niet altijd evident om te herkennen. Bij blootstelling aan heel hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer eerst tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. Het slachtoffer kan ook verward overkomen en is kortademig na lichte inspanningen. Zonder hulp kan hij in een coma terechtkomen.

Heeft u een vermoeden van CO-vergiftiging bel dan onmiddellijk de hulpdiensten via het noodnummer 112. Ga niet zomaar de ruimte binnen waar een bewusteloos slachtoffer ligt. Verlucht de kamer, zet vensters en deuren open als je dit kan doen zonder risico voor de eigen veiligheid. In dat laatste geval evacueer het slachtoffer uit de kamer en begin de reanimatie als hij niet meer ademt. Leg een slachtoffer op zijn zij om de voorkomen dat hij stikt in zijn braaksel.

Meer tips vindt u bij het Antigifcentrum.

Meest gelezen