2017 Invision

Lieven Scheire kijkt uit naar "Black mirror 4": "Elke aflevering van tv-serie is een kortfilm"

De komiek en amateurfysicus Lieven Scheire heeft in "De wereld vandaag" de lof gezongen van de Britse televisieserie "Black mirror". Het vierde seizoen van de gitzwarte sciencefictionserie van Charlie Brooker is net uitgebracht op Netflix. "Brooker deelt af en toe een mokerslag uit die tot nadenken stemt. Elke aflevering is een kortfilm", aldus Scheire.

Lieven Scheire heeft in "De wereld vandaag" uitgelegd waarom de Britse televisieserie "Black mirror" zo populair is. Het vierde seizoen van de Netflix van Charlie Brooker is net in première gegaan.

"Het concept van de serie is altijd hetzelfde. Ze nemen een aspect van de technologie en ze maken er sciencefiction van. Ze speculeren over wat er zou gebeuren als deze technologie veel verder staat in de toekomst. Daar maken ze een drama-aflevering rond. Ze hebben een voorkeur voor pessimisme en dystopie. Dat komt de reeks ten goede", zegt Scheire over de gitzwarte serie.

De maker van de serie Charlie Brooker omschrijft het als volgt. We gaan op zoek naar de mogelijke bijwerkingen die de drug technologie is. "Als je er te ver in gaat en heel pessimistisch in verder denkt. Wat zou er dan kunnen gebeuren?", is volgens Scheire het uitgangspunt.

Scheire haalt het voorbeeld van een aflevering over het inplanten van een geheugenchip aan. "De chip houdt al de herinneringen bij, waardoor je alles wat je ziet opslaat in de chip. Je kan alles opnieuw bekijken en je kan het aan anderen laten zien, streamen naar tv. Ze focussen dat verhaal op het wantrouwen tussen een koppel. Dat is het thema. Stel dat je het wantrouwen binnen een koppel hebt en je kan die technologie bestaat om te bewijzen wat je gezien hebt,  wat kan er dan gebeuren."

"Wat Charlie Brooker fantastisch doet, is zijn scenario opbouwen.  Hij doet dat zodanig subtiel dat je nooit het gevoel hebt dat het vergezocht is. Hij doet dat heel minutieus. Hij is een topscenarist. Elke aflevering is een kortfilm. Brooker legt de lat voor zichzelf heel hoog. De mokerslag die je vaak krijgt na een aflevering stemt tot nadenken. Ik vind het niet erg dat het af en toe gitzwart is", besluit Scheire.

Meest gelezen