Forest Department

Man (80 kg) redt baby-olifantje (100 kg) op zijn schouders

Een hartverwarmend verhaal uit India. Een medewerker van de dienst natuurbeheer uit de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu heeft er een baby-olifantje uit een penibele situatie gered door het op zijn schouders te dragen. Hij wilde het jong op die manier snel kunnen herenigen met zijn moeder. De baby-olifant woog meer dan de man zelf.

Palanichamy Sarathkumar (28) werkt bij het Forest Departement in Mettupalayam, in de deelstaat Tamil Nadu. Op 12 december stond hij op het punt naar huis te vertrekken na zijn nachtdienst toen hij een telefoontje kreeg over een olifant die een weg blokkeerde. Hij trok er met een team naartoe en slaagde erin het dier terug de jungle in te jagen, naar de kudde die in de buurt was. Toen ze het gebied uitkamden, ontdekten ze een olifantenkalfje dat vast zat in een greppel.

"We realiseerden ons dat de olifant die de weg blokkeerde de moeder was, in paniek omdat haar jong in gevaar was", vertelt hij aan de Britse omroep BBC. De natuurbeheerders wilden het jong herenigen met de moeder, maar dat verliep niet zonder slag of stoot. Ze verwijderden een grote steen zodat het kalf uit de greppel geraakte, maar het was te uitgeput en te verward om zelf nog te kunnen stappen.

"Het jong zou het niet overleven als wij het niet zouden helpen. Aanvankelijk droegen we het kalf met vier mensen. We wilden het naar de andere kant van de weg brengen, waar ook de moeder was. Maar het gevaar dat we zouden worden aangevallen, was nog altijd reëel. Daarom besliste ik om het kalf alleen te dragen."

(lees verder onder de foto)

YouTube

Sarathkumar droeg het olifantje ongeveer 50 meter en zette het neer in de buurt van een waterput, in de hoop dat de moeder het daar zou kunnen terugvinden. Het team bleef enkele uren in de buurt om te zien of de hereniging zou lukken, maar trok zich uiteindelijk terug omdat hun aanwezigheid de moeder allicht afschrikte.

"De volgende dag ging ik een kijkje nemen en het baby-olifantje was er niet meer. Maar ik kon pootafdrukken zien waaruit ik kon afleiden dat de moeder in de buurt geweest is en haar jong mee terug de jungle in genomen heeft", zegt Sarathkumar.

"Mijn vrienden hebben geholpen"

Een opmerkelijke prestatie: het kalf woog meer dan 100 kilogram, terwijl Palanichamy Sarathkumar zelf maar 80 kilogram weegt. De voorbije dagen haalden beelden van de redding de Indiase media, sindsdien krijgt hij van overal felicitaties.

"Iedereen vraagt me hoe ik erin geslaagd ben om die olifant op te tillen. Ik was wel bang om mijn evenwicht te verliezen, maar mijn vrienden hebben me geholpen door het kalfje te kalmeren", luidt het bescheiden.

Meest gelezen