Robbe De Graeve

Tien royals die dit jaar hun ziel blootlegden in interviews: van een eenzame Charlotte tot de gebroken stem van Willem-Alexander

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week werd in Denemarken de documentaire over prins Joachim uitgezonden. De jongste zoon van koningin Margrethe liet een halfjaar lang camera's toe in zijn leven en maakte komaf met zijn imago van Prins Arrogant. Een uitzonderlijke inkijk? Ja en nee, toch niet dit jaar, want de ene na de andere royal liet een exclusief interview toe. Een welgemikt charme-offensief of een generatie die het over een andere boeg gooit? Hoe het ook zij: koning(in) of prins(es), het zijn allemaal mensen van vlees en bloed. Een overzicht van enkele markante interviews en wat ons is bijgebleven:

1. Prins Joachim over perceptie

48 jaar is hij, de nummer 2 van Denemarken, na kroonprins Frederik. Joachim is een stuk meer gereserveerd dan zijn spontane, goedlachse broer en heeft een reputatie van arrogant te zijn. Maar in de documentaire "De andere prins" zet hij dat fijntjes recht. “Ik ben niet zoals de mensen denken of horen dat ik ben”, aldus Joachim. “Mensen denken dat ik een snob en arrogant ben. Ik ben een gevoelig persoon. Ik ben ook iemand die geleerd heeft op een bepaalde manier te verschijnen, of het nu op grote officiële evemenenten is of wanneer ik op straat loop."

We spreken niet over halfbroers

Joachim spreekt openhartig over zijn gezinsleven. Uit zijn eerste huwelijk met Alexandra Manley heeft hij twee zonen, de tieners Felix en Nikolai. In 2008 hertrouwde Joachim met de Franse Marie Cavallier. Met haar heeft hij een dochter en zoon, Athena en Henrik. “Ik heb ze vanaf het begin gezegd dat Felix en Nikolai hun broers zijn. We spreken niet over halfbroers, alleen over hele broers”, benadrukt Joachim.

2. Koning Willem-Alexander over iemand verliezen

De Nederlandse koning Willem-Alexander vierde zijn 50e verjaardag met de nodige toeters en bellen. Maar vooral: hij gaf een 73 minuten durend tv-interview waarin hij sprak over de depressies van zijn vader, Máxima als "zijn maatje en sparringpartner", de ramp met de MH17 en het tragische ski-ongeluk van zijn broer.

Videospeler inladen...

Willem-Alexander is tijdens het gesprek goudeerlijk. Ten huize de Oranjes mochten de zonen van prinses Beatrix en prins Claus geen tv kijken. "Dat was slecht voor je ogen", dachten ze. Het was de radio die het leven beheerste, meer bepaald Hilversum 3. Op school hield Willem-Alexander dat geheim. Hij hoorde de klasgenootjes eerst uit en deed nadien net alsof hij alle programma's had gezien. "Je wordt daar heel creatief van", aldus Willem-Alexander.

Je beseft pas wat je mist als je het niet meer hebt

In 2013, na een jaar in een coma te hebben gelegen na een lawine, overlijdt prins Johan Friso, de broer van Willem-Alexander. Het raakt de koning als hij erover praat. De koning heeft de tranen in de ogen, zijn lippen trillen. "Mijn broers begrafenis is nog héél aangrijpend, als ik dat zie. Je beseft pas wat je mist als je het niet meer hebt. Het was een hele intensieve tijd. Je ziet ook wat er met een moeder gebeurt als ze een kind verliest. Ze verliest een deel van zichzelf. Het is niet natuurlijk dat je zoon sterft."

3. Kroonprinses Victoria over stress

De Zweedse kroonprinses Victoria werd stralend 40. En ook zij praatte
honderduit op tv over haar leven en toekomst. Als tiener kampte ze met
een eetstoornis. Eens 18 geworden stond ze haar ouders bij met
koninklijke opdrachten. Als troonopvolgster veroorzaakte net die  verantwoordelijkheid stress.

"Ik moest mijn evenwicht terugvinden. Ik moest mezelf en mijn grenzen leren kennen, en me niet constant druk opleggen", vertelt Victoria voor de camera van de Zweedse zender TV4. Ze stelde haar universitaire studies uit en volgde therapie in de VS. "Het draait niet altijd om problemen van buitenaf. Het kan ook van binnen komen en anorexia kan iedereen overkomen, niet alleen jonge meisjes maar evengoed jongens. Het heeft tijd nodig en het doet verschrikkelijk veel pijn", stelt Victoria.

Mijn hele leven is voor Zweden

Wat de kroonprinses wenste voor haar verjaardag? Meer tijd. Ze worstelt met de combinatie gezinsleven en werk. "Kinderen gaan door verschillende fases en dan moet je er voor ze zijn”, zegt Victoria, moeder van Estelle en Oscar. Tegelijkertijd wil ze haar taken als kroonprinses goed vervullen."Mijn hele leven is voor Zweden. Dat lijkt pretentieus, maar zo voel ik het écht. Ik zie hoe mijn ouders zich onvermoeibaar inzetten en ik zie de vreugde waarmee ze dat doen, met nooit aflatende belangstelling."

4. Charlotte van Monaco over eenzaamheid

De drie kinderen van prinses Caroline van Monaco houden meestal de lippen stijf op elkaar, behalve dan die enkele keer in juni. Dochter Charlotte vertelt in l'Observateur de Monaco over de tragedie van haar verongelukte vader Stefano. "Mijn persoonlijke ervaring is een aaneenrijging van trieste gebeurtenissen, zoals de vroege dood van mijn vader, maar dat zijn zaken die iedereen kunnen overkomen, ongeacht de afkomst", ziet Charlotte het.

Het kan iedereen overkomen, ongeacht afkomst

Ze benadrukt dat de status van haar familie hen helemaal niet beschermt tegen drama's en vertelt over de eenzaamheid die haar overviel tijdens haar jeugd. Charlotte vond de zin van het leven terug door filosofische werken te lezen en aan zelfreflectie te doen. "Boeken gaven me het gevoel niet alleen te zijn, en dát zegt meer over mij dan het feit dat ik een beetje een speciale familie heb", besluit ze.

5. Koningin Mathilde over boeken

Onze eigen koningin Mathilde is buitengewoon geboeid door literatuur en onthulde in onze wekelijkse boekenrubriek de zes boeken die haar nauw aan het hart liggen. U kunt het hier allemaal nog eens rustig nalezen.

Als ze geen telefoontjes hoeft te plegen of mails hoeft te beantwoorden, leest de koningin, vaak tijdens lange vluchten, als pure ontspanning. Maar evengoed samen met koning Filip. Zo deelden ze "Slaapwanderlaars" van Christopher Clark, over hoe het tot de Eerste Wereldoorlog is kunnen komen. Of ze leest met haar vier kinderen: "Een voorleesmoment is een uniek moment met een kind. Je leert hun fantasie ontwikkelen. Ik heb met (prinses) Eléonore de kronieken van Narnia gelezen." Een favoriet boek was "Oscar et la dame Rose" waarbij op het einde van het verhaal de tranen kwamen.

Thuis ben ik in de eerste plaats echtgenote en moeder

Dat ze zich heus niet altijd koningin voelt, verklapte Mathilde dan weer op de Buchmesse aan ZDF-kindreporter Mia:

Videospeler inladen...

"Als ik thuis ben, voel ik me in de eerste plaats echtgenote en moeder.
We zijn héél druk bezig met huiswerk, sport en de activiteiten van de
kinderen", klinkt het.

6-7. Prinsen William en Harry over dat laatste gesprek

Hun moeder Diana is dit jaar exact 20 jaar geleden gestorven en prinsen William en Harry besloten daarom haar te eren. Er is immers geen betere manier om iemand te herdenken dan erover te praten. William en Harry deden dat zij aan zij in interviews op ITV en op BBC. Ze vertelden dat ze op 31 augustus, de dag van het dodelijke ongeval, nog met hun moeder getelefoneerd hadden.

Het gesprek zou totaal anders verlopen zijn

William herinnert zich dat zijn moeder belde uit Parijs, maar dat hij
gehaast was omdat hij snel weer wilde gaan spelen. "Harry en ik wilden
er snel weer vandoor, zo gewoon, "tot later" zeggen en weer weg. Als ik
had geweten wat er zou gebeuren, was ik minder blasé geweest", zegt
William. "Dat telefoontje zal ik nooit vergeten." Harry herinnert zich niet meer alles -hij was toen 12- maar "ik zal de rest van mijn leven spijt hebben van hoe kort het telefoontje was. Ik wist niet dat het de laatste keer zou zijn dat ik haar zou spreken. Als ik daarvan nog maar de minste hint had, zou het gesprek totaal anders verlopen zijn."

8. Stéphanie van Luxemburg over de Mona Lisa

Stéphanie van Luxemburg doet misschien geen belletje rinkelen, maar ze is de echtgenote van erfgroothertog Guillaume en bovendien een Belgische gravin. Stéphanie heeft een passie voor kunst in al zijn vormen, van schilderijen over klassieke muziek tot film. Zo nam ze tijdens het bezoek van Kate Middleton aan Luxemburg de Britse hertogin maar al te graag mee naar het Musée d'Art Moderne Grand-Duc Jean en het Musée Dräi Eechelen. Het RTL-programma Place Royale wist Stéphanie vorige week te strikken voor een gesprek waarin ze als perfecte ambassadrice voor Luxemburg én Belgische strips uit de hoek kwam:

Ik zal me nooit forceren in musea

Stéphanie werd gebeten door cultuur toen ze als kind van 4-6 jaar met haar moeder naar het Louvre in Parijs mocht. "Maar omdat ik erg jong was, vreesde mijn moeder dat ze mijn aandacht snel zou kwijt zijn. Je weet wel, na 10 minuten afhaken. Dus had ze een uitstekend idee: we zouden enkel en alleen de Mona Lisa bekijken. We kwamen aan en stonden 20 minuten voor het portret. Ze legde me alles mooi uit. Dát bezoek zal ik nooit vergeten. Mijn moeder heeft me toen een belangrijke les geleerd: ik zal me nooit forceren in musea. Als ik moe ben of mijn hoofd zit vol met informatie, dan ga ik weg en kom ik gewoon eens terug. Zo blijft het een plezier."

9. Albert van Monaco over Grace kelly

Het was ook 35 jaar geleden dat Hollywoodactrice Grace Kelly bij een ongeval omkwam. Zoon Albert van Monaco krijgt nog altijd een krop in de keel als het over zijn geliefde moeder gaat.

Het duurde járen voor Stéphanie het een plaats kon geven

De toen 24-jarige Albert zat in 1982 aan de ontbijttafel toen zijn vader hem verwittigde. De prins vertrok samen met Rainier en zijn oudste zus Caroline onmiddellijk naar het ziekenhuis. "Je weet niet goed wat denken. Uiteraard denk je dat alles zal beteren en dat het vast geen erg ongeluk is. Die paar uur waren heel intens en emotioneel", herinnert Albert zich. Jongste dochter Stéphanie zat tijdens het ongeluk in de auto naast haar moeder. Zij raakte gewond. "Het duurde járen vooraleer Stéphanie het een plaats kon geven. De pijn omdat ze er niet in geslaagd was moeder uit de auto te halen bovenop de fatale afloop... Een traumatische ervaring."

10. Camilla Parker Bowles over de horror ná Diana

Camilla Parker Bowles heeft op haar 70e al wat stormpjes achter zich liggen. Ze blikte er voor het eerst op terug, want door haar omstreden liefde voor kroonprins Charles was ze jarenlang opgejaagd wild bij de pers en lustte het Britse volk haar rauw. "Het was horror. Ik zou het mijn ergste vijand niet toewensen. Ik ben bijna een jaar een gevangene in mijn eigen huis geweest", zegt Camilla over die periode aan The Mail on Sunday.

Clarence House

Ik wens het mijn ergste vijand niet toe

Camilla overleefde slechts dankzij de steun van haar twee kinderen, Tom en Laura, haar broer Mark en zus Annabel met wie ze elke dag wel telefoneerde. Haar kinderen telden ook steevast de paparazzi die zich verstopten in de tuin. Camilla verklapt dat ze zelfs een verrekijker had liggen in de badkamer. Haar opvoeding loodste haar gelukkig door de moeilijke tijden. "Niet klagen en niet uitleggen, gewoon doorgaan."

Meest gelezen