YouTube/Anitta

Seksistisch stereotype of feministisch statement? Brazilië debatteert over... een kont

Een videoclip beheerst al dagenlang het debat in Brazilië. Alles draait om de close-up van de kont van de populaire zangeres Anitta. "Tegenstanders moeten toezien hoe alle stereotypes over Brazilië wereldwijd bevestigd worden", zegt correspondente Marjolein Van de Water in "De wereld vandaag" op Radio 1. Maar toch vinden sommigen de clip een feministisch statement uit de favelas.

Al een hele week houdt een nieuwe videoclip van zangeres Anitta (zie video onderaan artikel) de Brazilianen bezig. Anitta is een Brazilian Funk-zangeres, een soort variant van de Amerikaanse hip hop uit de Braziliaanse favelas. Billboard koos haar al als de meest invloedrijke nieuwe Latijnse artieste. De controversiële clip van haar nieuwste hit "Vai Malandra" is in enkele dagen 73 miljoen keer bekeken en is nu al het populairste Braziliaanse nummer ooit bij Spotify Global.

Billen in close-up

Aan suggestief bloot ontbreekt het niet in de clip, maar dat zijn de Brazilianen gewoon. Zelfs als het gaat om de beelden van mannelijke dansers met gouden kettingen die schaars geklede vrouwen op de billen slaan. Maar het is de openingsscene die de commotie veroorzaakt. De volumineuze billen van zangeres Anitta komen close-up en helder in beeld, inclusief de cellulitis en onvolmaaktheden. De zangeres weigerde immers digitale beeldbewerking. "Ik amuseer me met mijn kont", zingt ze letterlijk.

Meteen was Brazilië in twee kampen verdeeld. Het ene deel vind de clip getuigen van wansmaak. Hij zou het seksisme en de verkrachtingscultuur in het land verheerlijken en stimuleren. Het andere deel spreekt van een feministisch statement dat afrekent met vastgeroeste schoonheidsidealen. De beelden zouden de favelas en haar jonge mannen en vrouwen laten zien zoals ze in het dagelijkse leven zijn. (lees verder onder de foto)

YouTube/Anitta

Stereotypes over Brazilië

Correspondente Marjolein Van de Water volgt het debat al dagenlang. "In de hele Latijnse wereld wordt nu over een kont gediscussieerd, en het gaat daar niet bij blijven. Dit gaat wereldwijd. De tegenstanders zitten daarom extra verveeld met het debat. Ze moeten nu toekijken hoe alle stereotypes over Brazilië opnieuw worden bevestigd."

Marjolein Van de Water kan best begrip opbrengen voor de fans van Anitta. "Je kan niet ontkennen dat de voorstanders van Anitta goede argumenten hebben. Al zijn ze nauwelijks gekleed, je ziet dikkere en magere vrouwen, zelfs een oudere vrouw. Allemaal in een positieve context. De cellulitis in beeld is iets uit het dagelijkse leven, maar breekt totaal met de videocliptraditie. En ook de mannen worden duidelijk geseksualiseerd in deze clip. Dus kan je van een soort gelijkwaardige relatie spreken."

De reputatie van Terry Richardson

"De clip is gemaakt door fotograaf Terry Richardson, een man die al in opspraak kwam wegens seksuele intimidatie. Dat gebeurde zelfs al in 2002, lang voor #MeToo", aldus Van de Water. En dat doet haar twijfelen aan de goede bedoelingen van de makers. "Je kan er van op aan dat hij wist wat het effect van de clip zou zijn. Anitta zegt trouwens niet op de hoogte te zijn geweest van de reputatie van Richardson. Maar daar durf ik heel erg aan twijfelen."

De videoclip van "Vai Malandra" moet ten slotte ook een stil protest zijn. De motor waarop Anitta zit, heeft de nummerplaat ANT1256, een hint naar de benaming van het wetsvoorstel dat Brazilian Fun” radicaal wil verbieden.

Meest gelezen