Videospeler inladen...

Tweede dag van protesten in Iran tegen economische malaise

In verschillende Iraanse steden is voor de tweede dag op rij geprotesteerd tegen de hoge prijzen en slechte economische omstandigheden in het land. Een bondgenoot van president Rouhani verdenkt de oppositie ervan achter de protesten te zitten.

De grootste protesten waren er vandaag in het westen van het land, in de stad Kermanshah. Volgens een Iraans persagentschap waren er 300 betogers aanwezig. De politie heeft er ingegrepen om de betoging te beëindigen. In Teheran waren er vandaag minder dan 50 mensen die protesteerden, volgens de vicegouverneur. Zij werden door de politie gewaarschuwd en degenen die niet weggingen, werden opgepakt.

Gisteren waren er honderden betogers in de stad Mashhad, in het noord-oosten van Iran. Bij die protesten werden 52 mensen opgepakt, zegt een ambtenaar van het gerecht. De regering heeft namelijk geen toestemming gegeven voor de protesten. De gouverneur van Mashhad zegt dat de politie tolerant heeft opgetreden. Op sociale media zijn beelden te zien van de politie, die waterkanonnen en traangas gebruikt. 

(Lees verder onder de foto)

Protest in Mashhad

Dure eieren en steun aan Assad

De Iraniërs protesteren tegen de stijgende prijzen in het land. Verschillende basisproducten zoals eieren zijn de laatste dagen tot 40 procent duurder geworden. Volgens landbouwers komt dat door de hogere prijzen van geïmporteerd voedsel. Ook de inflatie en de werkloosheid zijn enorm hoog in Iran. Ongeveer 3,2 miljoen van de 80 miljoen Iraniërs zijn werkloos.

Er zijn ook betogers die slogans roepen tegen het buitenlandse beleid van Iran. Ze vinden dat de regering te veel geld uitgeeft aan buitenlandse conflicten. Iran steunt de Syrische president Assad, de Sjiieten in Irak, de Houthi’s in Jemen en Hezbollah in Libanon. Op sociale media circuleren video’s waarin betogers roepen "Leave Syria, think about us".

President Rouhani.

Opgestookt door oppositie

Vicepresident Jahangiri, een bondgenoot van president Rouhani, denkt dat de conservatieve oppositie heeft aangezet tot de protesten. Ook een Iraanse analist ziet “de hand van politieke groepen in de bijeenkomst in Mashhad”. De betogingen van deze week brengen Rouhani in een lastig parket. Hij beloofde positieve economische gevolgen van het nucleair akkoord dat hij in 2015 ondertekende. Met dat akkoord werd het nucleaire programma van Iran beperkt.

Meest gelezen