Van Cauwelaert: "Beke zegt dat hij ongelukkig is, maar laat verstaan dat hij de regering niet wil laten vallen"

Volgens journalist Rik Van Cauwelaert zal CD&V de regering niet laten vallen over de kwestie-Francken. Vanmorgen leek CD&V-voorzitter Wouter Beke aan te sturen op het ontslag van Francken, maar zo'n vaart zal het volgens Van Cauwelaert niet lopen.

"Ik heb de heer Beke niet horen zeggen dat hij het ontslag vraagt", zegt Van Cauwelaert in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Hij heeft gezegd dat Theo Francken zelf moet uitzoeken wat hij meent te moeten doen." Het ontslag van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie is met andere woorden niet aan de orde. "Beke zegt natuurlijk wel dat hij bijzonder ongelukkig is met de gang van zaken, maar tegelijkertijd laat hij verstaan dat hij de regering hierover niet wil laten vallen."

Volgens Van Cauwelaert zou dat trouwens bijzonder onverstandig zijn. "Want dan krijg je een regeringscrisis van formaat, maar ook nieuwe verkiezingen." Hij verwacht niet dat de CD&V-Kamerleden voor een motie van wantrouwen zullen stemmen, tenzij er nieuwe elementen aan de oppervlakte komen.

Het onderzoek naar de ware toedracht van de getuigenissen over folteringen van teruggestuurde Soedanezen noemt hij "een mooie manier om tijd te winnen". "Want onderzoek voeren in een schurkenstaat als Soedan lijkt mij niet evident."  

Tegenwoordig is de meerderheid in het parlement gewoon de suppoost van de regering: die steunt de regering, die controleert ze niet

Rik Van Cauwelaert in "De wereld vandaag"

Conclusie? De regering-Michel zal wellicht de hele rit uitzitten, mét de nodige problemen. "In het verleden trokken ministers hun conclusies als er in het parlement problemen waren", aldus Van Cauwelaert. "Nu speelt het parlement niet meer de rol van controleur zoals vroeger. Tegenwoordig is de meerderheid in het parlement gewoon de suppoost van de regering: die steunt de regering, die controleert ze niet."

"Het gaat nu vooral over communicatie en imagobuilding. Daar worden andere rekeningen gemaakt dan in het zuivere politieke spel."

Meest gelezen