Nicolas Maeterlinck

Veel klachten over vuurwerk en voetzoekers in Antwerpen

Bij verschillende politiezones in de provincie Antwerpen zijn de laatste dagen klachten binnengekomen vuurwerk en voetzoekers. In stad Antwerpen kwamen er vooral meldingen uit Berchem en Borgerhout. Vooral de luid knallende voetzoekers zijn een bron van ergernis.

Minstens 250 euro boete


In deze eindejaarsperiode is vuurwerk bijzonder populair en heel wat liefhebbers wachten er niet mee tot de nacht van oud op nieuw. "Heel vaak gaat het over klappers, die veel lawaai maken en voor ongerustheid zorgen", zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. "We gaan na een oproep wel meteen ter plaatse, maar vaak zijn de daders dan al verdwenen. Het is heel moeilijk om het aan te pakken." Wie wel betrapt wordt riskeert een overlastboete van minstens 250 euro.

Regels overal anders


In Antwerpen is het trouwens verboden om vuurwerk af te steken, als je geen vergunning hebt van de burgemeester. "En de burgemeester zal in deze periode van het jaar nooit toestemming geven, omdat het gevaarlijk is. We willen ook niet dat het paniek veroorzaakt op plaatsen waar veel volk is", zegt Bruyns. Op andere plaatsen is het altijd verboden, zoals in Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Bonheiden. In andere gemeenten is het dan weer alleen toegestaan in de nacht van oud op nieuw, zoals bijvoorbeeld in de politiezone Geel - Laakdal - Meerhout. 

Gehoorschade


Artsen van het UZA vragen trouwens een verbod op voetzoekers. De luide knallen kunnen onherstelbare gehoorschade veroorzaken.

Meest gelezen