Dries Segers

Vuurwerk of vuurgedicht? Hier kunt u dit weekend terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Wintertijd...

Tot 6 januari bundelt Leuven alle winterse activiteiten op deze handige site. Morgenavond kunt u zich een plaatsje wurmen aan de "langste toog van de wereld" op de Oude Markt, voor de jubileumeditie van Leuven Countdown. Overdag kunt u uitzonderlijk de zolder van het stadhuis bezoeken, waar ze de oorspronkelijke beelden (en mallen) bewaren die de gotische gevel van het stadhuis sieren. 

Wintervuur...

Deze week opende het festival Wintervuur in Antwerpen. Elke 2 jaar zoekt de stad een nieuwe plek voor het festival. Dit jaar kunt u terecht in Spoor Oost in Borgerhout, de locatie van de Sinksenfoor.  

Morgenavond kunt u er het ontstaan van een vurig gedicht meemaken. Het Uur Vuur, het laatste gedicht van stadsdichter Maarten Inghels, wordt zondagavond met een fakkelpen op de grond geschreven, met behulp van een speciale tank vol brandbare inkt. De letters verdwijnen na een minuut, dus een half uur later is het gedicht helemaal weg. Daarna kunt u op de site tot 2 uur blijven dansen, op het Winterbal. Meteen een mooi alternatief voor het vuurwerk aan de Schelde.

Winteravonden...

Tot 21 uur opent Bokrijk de poorten voor een Winteravond. Er staan nostalgische kermisattracties klaar, u kunt de kerstsfeer uit de sixties herbeleven of meewandelen met de vuurparade. Als u er straks niet geraakt, dan krijgt u een herkansing van 5 tot 7 januari.

.. En vuurwerk natuurlijk!

Dit weekend moet u al behoorlijk diep de natuur in om geen vuurwerk te horen. In de hoofdstad verwachten ze tot 50.000 mensen op de nieuwe locatie aan het atomium. Tot in 2018!

Meest gelezen