Nicolas Maeterlinck

Wordt Uplace-site in Vilvoorde "het bos van Bonte"?

Hans Bonte, de burgemeester van Vilvoorde, wil op de site van Uplace een "recreatiebos" zien verschijnen. Dat schrijft De Standaard. Volgens Bonte zou zo'n bos oplossingen bieden voor enkele grote noden uit de regio.

Het "bos van Bonte", het is al een vroeg antwoord op een aanzet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Die zei vorige week al in gesprek te willen gaan met de burgemeesters van Machelen en Vilvoorde over de toekomst van winkelcentrum Uplace, nadat de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan nu al voor de tweede keer heeft vernietigd. Want het geplande belevingscentrum komt er dus -tot nader order- niet.

Bonte pleit voor een groene zone, voor bomen, goed voor zowat 11 hectare, naast het viaduct van Vilvoorde. "Ik wil daarover praten met de Vlaamse regering, maar ik wil eerst duidelijkheid van hen. Ze moeten definiteif een streep trekken onder het dossier van het belevingscentrum, ik wil niet dat ze opnieuw proberen om Uplace er alsnog door te krijgen", zegt Bonte. 

Groen alternatief voor enorme bevolkingsgroei in Machelen en Vilvoorde

Hans Bonte, burgmeester van Vilvoorde (SP.A)

"Wat er dan wél moet komen, lijkt me duidelijk. De uitdagingen die daar zijn, liggen op het vlak van mobiliteit, fijn stof en de dichte bewoning daar. Dan is een recreatief bos de oplossing. Dat sluit ook aan trouwens bij de beleidsdoelstellingen van de Vlaamse overheid, die pleit voor een betonstop en meer bebossing", argumenteert Bonte.

"Het is de plaats met de hoogste concentratie fijn stof in de regio. Je kan er bouwen aan een groene rand, aan een groene corridor rond Brussel. Maar het is vooral ook een opportuniteit om voor de kinderen en families van Machelen en Vilvoorde, waar de bevolkingsgroei enorm is, een groen alternatief te bieden. Er zijn enkel maar voordelen", besluit Bonte.  

Meest gelezen