Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Moeten we door de zachte winter vogels minder voeden?

Tijdens zachte periodes in de winter lijken vogels minder tuk te zijn op pindakooien en zaadbollen. Hoe zit dat deze winter? Moeten we bij zacht weer minder kwistig zijn met bollen en kooien?

Tijdens zachte periodes in de winter lijken vogels minder tuk te zijn op pindakooien en zaadbollen. Maar een echte luwte aan de voedertafel is er dit jaar niet, zegt Gerald Driessens van Natuurpunt: “We hebben deze winters een behoorlijke instroom van vogels uit het Noorden en het Oosten: pimpelmezen, appelvinken, putters, barmsijzen.. Die zijn echt gedreven door honger. Ze hebben in hun leefgebied heel duidelijk een signaal gekregen dat er niets meer te eten valt. Sommige komen van heel ver, we hebben een geringde trekvogel gespot die uit China kwam.”

AP2011

Als ik naar de zaadrekjes en vetbollen in mijn eigen tuin kijk, zie ik vogels af en aan vliegen dat het een lieve lust is. Vooral koolmezen zijn bijzonder actief, en ook mussen en merels. Die laatste doen zich vooral te goed aan het kaf op de grond. Een duidelijk succes. Overigens is de ene mees of merel de andere niet. Het kan gerust zijn dat de koolmees in je tuin een trek van duizend kilometer achter de rug heeft en naast een koolmees zit van om de hoek. Maar goed,  moeten we nu anders voederen met dit zachte weer of niet?

Een paar vuistregels

Er zijn een paar vuistregels, zegt Gerald Driessens. “Belangrijk is dat je de hele winter door blijft voederen, dat je geen brood geeft en dat je varieert. Alleen zaden en noten is goed. Maar stukjes appel her en der in de tuin is nog beter.” Ook variatie in de vorm is belangrijk. Zo trek je meer soorten vogels aan. Als je wilt vermijden dat alleen kauwen en duiven met het voeder gaan vliegen, kun je het dak boven de voederplank laag maken, of je vetbollen aan twijgen hangen. Als je een vetbol zacht maakt in lauw water kan je dat op de bast smeren van een boom en zo de klauteraars naar je tuin lokken.

Nog één tip: het Grote Vogelweekend van Natuurpunt vindt plaats op 27 en 28 januari, elke observatie op gelijk welk moment is welkom op www.waarnemingen.be   

Meest gelezen