Video player inladen...

Brand appartementsgebouw New York veroorzaakt door spelend kind: 12 doden

Een spelend kind van 3,5 heeft gisteravond de zware brand in een appartementsgebouw in de New Yorkse wijk The Bronx veroorzaakt. Er zijn twaalf doden gevallen, onder hen ook een peuter van een jaar oud. Vier anderen vechten nog voor hun leven. Volgens burgemeester Bill de Blasio is het "de grootste brand in zeker 25 jaar." 

Gisteravond rond 19 uur lokale tijd brak er brand uit op de gelijkvloerse verdieping van het bakstenen appartementsgebouw van vijf verdiepingen in The Bronx, in New York.

Naast twaalf dodelijke slachtoffers, vielen er ook vier zwaargewonden, die in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen. De leeftijden van de slachtoffers gaan van 1 tot 50 jaar oud. Bij de dodelijke slachtoffers waren ook 5 kinderen.

(Lees verder onder de foto.)

Overlevenden troosten elkaar.

"Ergste ramp in 25 jaar"

Burgemeester Bill de Blasio sprak van op de plek van de ramp zijn medeleven uit. "Dit is de ergste tragedie met een brand die we in deze stad hebben gezien in zeker een kwarteeuw."

Ongeveer 170 brandweermannen waren nodig om de brand onder controle te krijgen. Ze moesten werken in barre omstandigheden: de temperaturen in New York liggen rond -10°C. In een school in de buurt is een noodopvangcentrum ingericht voor de bewoners van het appartementsgebouw. 

(Lees verder onder de foto.)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Spelend kind

Op een persconferentie vrijdag heeft Daniel Nigro van de brandweer van New York de eerste resultaten van het onderzoek meegedeeld. Daaruit blijkt dat de brand ontstaan is door een spelend kind. Een jongen van 3,5 jaar zat op het gelijkvloers te spelen met de branders van het fornuis, waardoor de brand begon. De moeder van het kind hoorde hem schreeuwen en ging de keuken binnen. Daar zag ze het vuur, waarop ze met haar kinderen naar buiten gevlucht is.

De moeder liet wel de deur van hun appartement openstaan. Daardoor heeft de traphal van het flatgebouw gewerkt als een schoorsteen en heeft het vuur zich snel naar boven verspreid.

Daniel Nigro gaf twee belangrijke lessen mee. Hij waarschuwde ouders hun kinderen niet onbewaakt te laten spelen. Hij benadrukte ook dat het heel belangrijk is om de deur te sluiten bij een brand. Op die manier kan het vuur zich minder snel verspreiden.

Meest gelezen