Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

"We gaan in 2019 naar een N-VA-PS-regering, om te beginnen in Brussel"

Het politieke magazine "Villa Politica" heeft teruggeblikt op het afgelopen politieke jaar. Journalisten Lisbeth Imbo en Wouter Verschelden en comedian Bert Kruismans lieten hun licht schijnen op de thema's die de Belgische politiek dit jaar hebben beheerst. Hieronder verzamelden we enkele opvallende uitspraken.

Is de PS uitgeteld na de affaires?

De Belgische politiek werd in 2017 getroffen door verschillende schandalen. Het woord "graaicultuur" beheerste de debatten. Het begon in Wallonië, waar voornamelijk de PS onder vuur kwam te liggen in de Publifin-affaire. Enkele maanden later stond de Brusselse PS-burgemeester Yvan Mayeur in het oog van de storm in de zaak-Samusocial. De Franstalige christendemocraten van CDH wilden niet meer verder regeren met de socialisten en de PS vloog zo uit de Waalse regering.

Maar is de PS uitgeteld. "Zo eenvoudig is dat niet", stelt Bert Kruismans. "De PS zit nog altijd in de Brusselse en de Franse Gemeenschapsregering. Ik kijk met grote ogen naar 2019 (wanneer de volgende federale en regionale verkiezingen plaatsvinden, nvdr.). De knoop zal volgens mij in Brussel liggen."

"Langs Vlaamse kant is de N-VA aan het stijgen waardoor die partij waarschijnlijk incontournable zal worden voor het Vlaamse luik van de Brusselse regering, maar de PS zal daar ook nog zitten. Volgens mij gaan we naar een N-VA-PS-regering, om te beginnen in Brussel. En dat zal zijn fall-out hebben op het federale niveau."

N-VA wordt allicht incontournable in Brussel

Bert Kruismans

"Tita Tommelein"

Ook energie was een hot topic het afgelopen politieke jaar. Het jaar begon met de discussie over de energieheffing, de "Turteltaks". Vlaams minister van Energie Bart Tommelein liet die zakken tot een kleine 10 euro. "Hij heeft een beetje een tovertruc uitgehaald", zegt Wouter Verschelden daarover.

"Je zat met de vergiftigde erfenis van Annemie Turtelboom en plots komt daar een nieuwe Open VLD'er met wat sturm und drang. Hij heeft op de een of andere manier die coalitie zo ver gekregen om die heffing spectaculair te laten zakken. Voor de zomer kondigt hij dat aan en vragen de coalitiepartners zich af of dat wel gaat lukken. Het is hem gelukt en in die zin is hij wel een beetje een politieke tovenaar", aldus Verschelden.

Nu staat Tommelein opnieuw in het middelpunt met het energiepact. Over dat pact -en meer bepaald de kernuitstap - bestaat hoegenaamd nog geen politiek akkoord. Toch heeft minister Tommelein er vertrouwen in dat er een akkoord komt. "Daar staat Tommelein voor: heel veel goeie wil en de plannen gaan we later in detail wel regelen. Dat is een manier van aan politiek doen die anders is dan de nieuwe zakelijkheid van Geert Bourgeois. En dat is volgens mij de reden waarom hij in die Vlaamse regering gekomen is, om de Open VLD een smoel te geven."

Bart Tommelein is een beetje een politieke tovenaar

Wouter Verschelden

De "tragiek van de CD&V"

In het Zomerakkoord probeerden alle regeringspartijen een trofee binnen te halen. Voor de CD&V was dat de effectentaks, als maatregel om meer fiscale rechtvaardigheid te brengen. Maar echt van harte kregen de christendemocraten het niet van de coalitiepartners. "Het wringt", stelt Wouter Verschelden vast. "Het zijn dan die twee ex-lieven, CD&V en N-VA, die ooit een kartel waren en vandaag rollend over straat passeren."

"CD&V probeert al heel lang de kaart van fiscale rechtvaardigheid te trekken", vult Lisbeth Imbo aan. "Dat is waarom die regering altijd zo gewrongen zit. Men dacht in het begin dat ze allemaal dezelfde lijn zouden trekken, maar CD&V positioneert zich veel meer op de eerlijke fiscaliteit. Ik heb - voor zover dat mogelijk is - heel vaak te doen met Kris Peeters (vicepremier voor CD&V, nvdr.). Ik denk soms "Waar was hij?" Want nadien blijkt hij altijd een beetje gejost te zijn. Hebben ze het hem rond de onderhandelingstafel anders wijs gemaakt. Het is soms pijnlijk voor hem."

Je kan je overigens vragen stellen of de effectentaks wel een blinkende trofee is voor de CD&V, want ze bedraagt bijvoorbeeld maar 0,15 procent. "Maar het gaat in politiek over perceptie", zegt Wouter Verschelden daarover. "Er staat in de boeken wel 254 miljoen euro als verwachte opbrengst van de taks. Je kan dat verkopen als iets historisch, maar - en dat is de tragiek van de CD&V - ze verkopen hun overwinningen zo slecht dat ze hun eigen nederlaag organiseren."

Ik heb heel vaak een beetje te doen met Kris Peeters

Lisbeth Imbo

Wanneer het buitenland binnenland werd

2017 was ook het jaar waarin buitenlandse politiek plots ook een binnenlands thema werd, met name de Catalaanse kwestie. Ook die kwestie kon de gemoederen in de Wetstraat wel eens verhitten, opnieuw voornamelijk tussen de CD&V en N-VA.

"Die ene dag toen het niet duidelijk was of Puigdemont onderweg was naar Brussel, voelde je in de Wetstraat dat er twijfel was", herinnert Wouter Verschelden zich. "Er waren een aantal kopstukken de regie kwijt... Theo Francken die 24 uur lang zijn telefoon niet opneemt voor journalisten, dat is eigenlijk nieuws op zich. Ik denk dat er wel een kleine twijfel was bij de N-VA van hoe ermee om te gaan. Het zijn van die kleine momenten waarop je de korrels zand in de machine van de regering ziet."

Volgens Bert Kruismans heeft de N-VA "realpolitik" ontdekt door de Catalaanse kwestie. "Je kan met heel veel symboliek de Catalanen ondersteunen. De vraag blijft of je daarvoor de Belgische regering op de helling gaat zetten en het antwoord was duidelijk neen. Zo eenvoudig is het. Al de rest geeft mooie plaatjes en is goed voor een bepaald deel van de achterban."

Korrels zand in de machine van de regering

Wouter Verschelden

Goede voornemens: "Staatsmanschap"

Tot slot hadden de drie gasten bij "Villa Politica" ook een nieuwjaarsboodschap voor de dames en heren politici. "Ik snak naar professionalisme", zegt Lisbeth Imbo. "Het is natuurlijk als ze elkaar afkappen. Maar het is soms een jammerlijk schouwspel, terwijl het gaat over mijn land, mijn toekomst en mijn pensioen. Ik mis staatsmanschap."

Bert Kruismans is het daarmee eens. "Er worden wel dingen in beweging gezet, bijvoorbeeld op vlak van justitie waar er fundamentele veranderingen bezig zijn zonder dat er elke week grote discussie over is. Maar er zijn een aantal toppolitici bij wie ik denk U bent ook staatssecretaris voor administratieve vereenvoudiging. Ik zou graag hebben dat u daar eens over communiceert en niet alleen over het feit dat u de populairste Vlaamse politicus bent in Wallonië. " Een verwijzing naar Theo Francken (N-VA).

Voor journalist Wouter Verschelden mag het best wat spannender. "Ik wens hen een fantastisch verkiezingsjaar toe met veel verschil van mening en duidelijke standpunten."

Meest gelezen