Videospeler inladen...

55% van de bewoners van Puerto Rico heeft terug stroom, meer dan drie maanden na orkaan Maria

De krachtigste orkaan in meer dan 85 jaar heeft midden september zowat het hele elektriciteitsnet van het Amerikaanse eiland verwoest. De gouverneur heeft het vasteland nu gevraagd om extra personeel te sturen om dat netwerk weer op te bouwen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In september zat zowat het hele eiland zonder stroom. Enkel waar er dieselgeneratoren waren, was er elektriciteit en dat was dan vooral het geval in ziekenhuizen en dergelijke.

Eerst was gezegd dat de wederopbouw van dat toch al krakkemikkige stroomnet tegen eind dit jaar een feit zou zijn. Volgens de lokale overheid heeft nu 55% van de klanten van het stroomnet nu opnieuw elektriciteit. Het gaat dan vooral om bedrijven en fabrieken en veel minder om private consumenten die nog vaak 's avonds in het donker zitten.

Pas in maart volgend jaar zou de stroomvoorziening op Puerto Rico min of meer op het niveau zijn van voor de orkaan. De wederopbouw is een werk van de lokale bevolking, maar ook van een speciaal korps van het Amerikaanse leger dat naar Puerto Rico is gestuurd. Het gaat dan niet enkel om elektriciteitscentrales, maar vooral ook om de distributie daarvan via kabels. Omdat die net zoals in de rest van de VS vaak niet ondergronds, maar bovengronds via palen verloopt, is dat netwerk veel meer kwetsbaar voor stormen.

De overheid van Puerto Rico heeft het Amerikaanse vasteland nu om extra materiaal en technici gevraagd. Een maatschappij uit Florida zal begin januari meer dan 140 arbeiders en technici naar Puerto Rico sturen. Hoe dan ook heerst er op Puerto Rico -en bij veel Amerikanen op het vasteland- groot ongenoegen over de erg trage wederopbouw van het eiland.

Meer dan drie maanden na de doortocht van de orkaan Maria staat het dodental officieel nog altijd op 64, maar de zender CNN legt dat op 499 doden op basis van cijfers van funeraria.

Meest gelezen