De Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia is gedood met een autobom.

81 journalisten omgekomen door geweld in 2017

Het voorbije jaar zijn 81 journalisten door geweld omgekomen tijdens het uitoefenen van hun beroep. Dat is het laagste cijfer van het voorbije decennium, maar het geweld en de intimidatie tegen journalisten is nog nooit zo hoog geweest. Dat meldt de internationale journalistenvereniging International Federation of Journalists in het jaarlijkse "Kill report".

In 2017 zijn 81 journalisten omgekomen. Meer dan 250 journalisten zijn gevangengenomen. Het dodental is het laagste van het voorbije decennium. In 2016 werden 93 doden geteld. Het grootste aantal slachtoffers viel in Mexico (13), Afghanistan en Irak (11) en in Syrië.

De International Federation of Journalist (IFJ) heeft vastgesteld dat het geweld en de intimidatie van de pers nog nooit zo groot is geweest als vandaag. Turkije spant de kroon in het gevangennemen van met 160 journalisten in de cel. Dat is twee derde van het wereldwijde aantal.

Acht journalisten van de 81 gedode journalisten zijn vrouwen. In Europa werden de Maltese onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia en de Zweedse journaliste Kim Wall om het leven gebracht. Galizia (foto) werd vermoord met een autobom. Wall kwam om het leven toen ze een tocht maakte in de duidboot van een Deense uitvinder.

De IFJ waarschuwt ook voor het toenemend geweld tegen journalisten in India. In de grootste democratie ter wereld kwamen het voorbije jaar 6 journalisten om het leven.

Meest gelezen