Alleen op de Mount Everest, het mag voortaan niet meer

Nepal legt nieuwe en striktere beperkingen op aan alpinisten die de hoogste bergtoppen van de Himalaya willen beklimmen. Dat moet de veiligheid bevorderen, maar zou ook meer werk moeten geven aan lokale gidsen.

Dit jaar zijn er elf bergbeklimmers gedood op de flanken van de Mount Everest, met zowat 8.848 meter de hoogste bergtop ter wereld. Een van hen was de 85-jarige Min Bahadur Shechan die een record wou vestigen als de oudste mens die ooit de berg heeft beklommen, maar daarbij is omgekomen.

De Nepalese regering heeft nu nieuwe regels uitgevaardigd die de alpinisten tegen hun eigen ambities moet beschermen. Zo mogen die voortaan niet meer alleen naar de top, ze moeten altijd vergezeld zijn door minstens een lokale gids.

Ook blinden en mensen van wie de beide benen geamputeerd zijn, zullen niet meer naar boven mogen. Ook dat was een rage aan het worden, nadat in 2001 de blinde Amerikaan Erik Weihenmeyer erin geslaagd was om de top van de Everest te bereiken. In 2006 vestigde de Nieuw-Zeelander Mark Inglis een ander record door als eerst man met geamputeerde benen de berg te beklimmen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Discriminatie van gehandicapten"

De maatregelen hebben de woede opgewekt van veel mensen met een beperking. Een van hen, Hari Budha Magar, is een Nepalese Gurkha die in het Britse leger in Irak beide benen verloren heeft, en van plan was om de Everest te beklimmen. Volgens hem en vele anderen zijn de beperkingen een discrimnatie van gehandicapten en een schending van de mensenrechten.

Het wordt overigens drummen op de Everest. Voor volgend jaar zijn er een recordaantal vergunning uitgereikt aan klimmers, nu al 373. Aan de Tibetaanse kant zijn er dat 136. Samen met de lokale gidsen, de Sherpa's, zouden er dan 750 mensen op de bergtop verwacht worden.

De maatregelen gelden overigens niet enkel voor de Everest, maar ook voor de andere bergtoppen van meer dan 8.000 meter hoog in Nepal. Dat land telt 8 van de 14 bergen in de wereld hoger dan 8.000 meter. Er is overigens een achterpoortje: de beperkingen gelden niet voor wie de Everest -Chomolungma in het Tibetaans- vanuit Tibet wil beklimmen.

Meest gelezen