Videospeler inladen...

Ruim 200 demonstranten in Brussel vragen ontslag van Theo Francken

Aan het Centraal Station in Brussel hebben ruim 200 mensen gedemonstreerd tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Hij heeft de regering en het parlement voorgelogen", klinkt het bij de betogers. "Hij kan niet zomaar blijven zitten."

De betoging is er gekomen nadat enkele dagen eerder enkele sympathisanten van de N-VA-politicus hadden opgeroepen tot een spontane steunbetoging, waarvoor uiteindelijk slechts een tiental personen opdaagden.

"Zoals jullie zien, zijn wij met heel wat meer en bij de volgende betoging op 13 januari zullen we met nog veel meer zijn", klinkt het bij de betogers. "Deze staatssecretaris moet opstappen, hij is zijn post onwaardig."
Francken ligt al ruim een week onder vuur, na getuigenissen van uitgewezen Soedanezen die bij aankomst in eigen land gefolterd werden

Bovendien bleek de staatssecretaris vorige week in het parlement niet de waarheid te hebben verteld over de uitwijzingen naar Soedan. Volgens Francken stonden er geen uitwijzingen meer gepland, maar dat was wel het geval: er werd één uitwijzing geschrapt.

"Theo Francken is zoals een paard met twee gebroken benen dat nog steeds denkt dat het de wedstrijd kan uitlopen", zegt een verantwoordelijke van de Coordination des Sans-Papiers, de initiatiefnemer voor de betoging. "Hij heeft de regering en het parlement voorgelogen. In elk privébedrijf was hij al lang aan de deur gezet.

De betogers nemen echter niet alleen de recente incidenten op de korrel, maar ook de ruimere asielpolitiek van de staatssecretaris. "Dit is een politiek die een rechtsstaat, een democratie in het hart van Europa onwaardig is", zegt Alexis Deswaef, voorzitter van de Ligue des Droits de l'Homme, de Franstalige Mensenrechtenliga.

Meest gelezen