Dode door vuurwerk in Nederland

In Nederland is een 39-jarige man omgekomen door vuurwerk. Het ongeval gebeurde in Swifterbant, in de provincie Flevoland. De politie vermoedt dat het om illegaal vuurwerk ging, omdat het zwaar vuurwerk was. Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend.

Rond 15.30 uur kreeg de politie van Flevoland een oproep binnen over een ongeval met vuurwerk. Verschillende mensen hadden gezien hoe het slachtoffer op straat vuurwerk afstak. "Daarbij is het verschrikkelijk misgegaan", zegt politiewoordvoerster Ellen de Heer aan VRT NWS.  Het slachtoffer is een 39-jarige inwoner van Swifterbant.

Onder de omstanders waren verschillende twee kinderen. Zij werden uit voorzorg naar het ziekenhuis gebracht om te onderzoeken of ze geen gehoorschade hebben opgelopen. Er wordt ook slachtofferhulp voorzien voor de meer dan dertig mensen die het hebben zien gebeuren.

Specialisten onderzoeken nu om welk soort vuurwerk het ging: legaal of illegaal, en hoe het zo fout kon gaan.  Officieel mag in Nederland pas op Oudejaarsavond, vanaf 18 uur vuurwerk afgestoken, maar in de week voor Nieuwjaar wordt traditioneel toch al veel vuurwerk afgestoken. Niet zelden gebeuren daarbij ongelukken.

Vorig jaar is er ook een dodelijk slachtoffer gevallen, maar dat was kort na middernacht.

Meest gelezen