Druk vakantieverkeer verwacht op de Europese wegen

Verkeersdiensten waarschuwen voor een druk weekend op de Europese wegen, omdat veel mensen op skivakantie vertrekken of net terugkeren. En het winterweer kan al dat verkeer flink parten spelen, vooral in de Alpen. 

In de Franse Alpen heeft het vannacht nog flink gesneeuwd en ook vanmorgen kan dat nog het geval zijn. De Franse weerdiensten verwachten zo'n 20 tot 30 centimeter verse sneeuw, hogerop kan dat zelfs een halve meter zijn. Dat kan op de wegen naar de populaire skigebieden problemen veroorzaken. Vooral in de buurt van het populaire ski-oord Val Thorens worden veel problemen verwacht. Wegen kunnen er afgesloten worden, tot de sneeuwploegen ter plaatse zijn. 

"Het is een wisseldag, en dan is het al erg druk op de grote verkeersassen richting skigebieden. En daar komt ook de sneeuw bij in de Alpen, waardoor er zeker problemen kunnen zijn op de lokale wegen naar de skistations," zegt Joni Junes van mobiliteitsorganisatie VAB. "Je kan je verplaatsing uitstellen tot na de middag, dan wordt het rustiger op de weg. Maar hou er dan rekening mee dat je het laatste stuk - bergop op lokale wegen- in het donker zal moeten rijden."

Uitkijken onderweg

Ook in andere Alpenlanden wordt druk wintersportverkeer verwacht. VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman heeft tips voor wie vandaag naar de sneeuw rijdt: "Rustig en gelijkmatig rijden, vermijd bruusk remmen en houd twee keer zoveel afstand als normaal. Het is belangrijk om bij gladde omstandigheden je bandenspanning goed te checken. En wees vooral voorzichtig op viaducten en bruggen want daar kan het extra glad zijn."

In België was het gisteravond erg lastig rijden in het zuiden, en in Luxemburg. Ook daar was het hard beginnen te sneeuwen. 

Meest gelezen