Foto: Chaima Saysay

Uw blikje cola wordt iets duurder door uitbreiding suikertaks

Er komt een accijnsverhoging voor frisdranken met suiker of andere zoetstoffen. Limonade, cola maar ook infusies en thee worden vanaf 1 januari mogelijk iets duurder. 

De accijnsverhoging kadert in het Zomerakkoord van de federale regering en is een uitbreiding van de suikertaks. Die is in januari 2016 ingevoerd om consumenten aan te zetten om minder suiker te gebruiken.

Over welke dranken gaat het?

De accijnsverhoging geldt voor alle frisdranken waaraan suiker of andere zoetstoffen zijn toegevoegd, en dus ook voor de light-varianten van cola's en limonades. Het tarief verandert eveneens voor siropen, waarmee je suiker of andere zoetstoffen toevoegt aan water.

Ook voor substanties in vaste vorm, of in poeder- of korrelvorm, is er een hogere accijns, zelfs al bevatten ze maar een geringe hoeveelheid suiker of zoetstoffen. Dat verklaart waarom ook de prijs van sommige soorten thee en infusies mogelijk zal stijgen. Gearomatiseerde waters vallen niet onder de uitbreiding van de suikertaks.

Hoeveel moet u extra betalen?

"Als de producent die verhoging doorrekent aan de klant, dan wordt een blik frisdrank van 25 cl ongeveer 1 eurocent duurder. Voor een blik van 33 cl is dat ongeveer 2 eurocent. En voor een fles van 1,5 liter moet je rekenen op zowat 8 eurocent extra", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

Of u vanaf 1 januari werkelijk een hogere prijs betaalt, is niet zeker. Adyns: "In het verleden hebben sommige producenten, van onder meer rookartikelen, accijnsverhogen gecompenseerd door lagere winstmarges te nemen. Het valt dus af te wachten wat de producenten hier gaan doen."

Meest gelezen