België is vanaf 1 januari officieel een stukje kleiner na grondruil met Nederland 

Vanaf 1 januari is ons land officieel een stukje kleiner en Nederland een stukje groter. De grondruil met onze noorderburen gaat over drie schiereilanden in de Maas, ten zuiden van Maastricht. Over de kwestie is jarenlang onderhandeld.

Kort na de Belgische onafhankelijkheid werd voor het noorden van de provincie Luik en het oosten van de provincie Limburg afgesproken dat de grens tussen België en Nederland samen zou vallen met de kronkelige loop van de Maas. Van de jaren 1960 tot 1980 zijn echter stukken van de rivier rechtgetrokken.

Hierdoor zijn in de Belgische gemeente Wezet en in de Nederlandse gemeente Eijsden langs beide zijden van de grens een soort enclaves ontstaan. De Belgische politie kan bijvoorbeeld een stukje Belgisch grondgebied niet bereiken zonder over Nederlands grondgebied te wandelen of te rijden. Ook omgekeerd is dat het geval.

Dat gaf soms problemen met mensen die er overlast veroorzaakten, zoals drugshandel, het dumpen van afval en illegale feestjes, zonder dat de politie er iets aan kon doen. Daarom werd afgesproken om de enclaves -onbewoond natuurgebied- te ruilen, zodat de landsgrens weer gewoon in het midden van de Maas komt te liggen.

Lees verder onder de kaart.

Jarenlange gesprekken

Het resultaat is wel dat België enkele hectaren kleiner zal worden. België krijgt 3,09 hectare Nederlands grondgebied: het schiereilandje Petit Gravier. Nederland krijgt 16,37 hectare Belgisch grondgebied: de schiereilandjes Presqu'île de l’Illal en Presqu'île d’Eijsden.

Zo'n grondruil is verre van evident. Over de kwestie is jarenlang onderhandeld. In november 2016 tekenden de ministers van Buitenlandse Zaken een verdrag over de nieuwe grens, in aanwezigheid van koning Filip en koning Willem-Alexander. In de loop van het afgelopen jaar gaven de verschillende parlementen hun goedkeuring en vanaf 1 januari treedt het verdrag effectief in werking.

Meest gelezen