Videospeler inladen...

Verkeer richting skigebieden Franse Alpen erg moeizaam door hevige sneeuwval

Het heeft de afgelopen uren hevig gesneeuwd in de Franse Alpen. Dat leidt tot heel wat problemen op de wegen naar de skigebieden. De Franse weerdienst heeft code oranje uitgeroepen. 

Vooral de departementen Savoie, Haute-Savoie, Isère en Hautes-Alpes zijn getroffen door sneeuwoverlast. Op sommige plaatsen is tot een halve meter sneeuw bijgevallen, wagens kwamen vast te zitten en toeristen worden verplicht om hun sneeuwkettingen boven te halen.

VRT-journalist Koen Wauters vertrok gisteravond richting Tignes: "Toen we in de buurt kwamen van de sneeuwgrens, begon het gigantisch te sneeuwen. Heel snel kregen de auto's en bussen problemen."

Verschillende wegen zijn gesloten, onder meer omdat de autoriteiten er preventief lawines uitlokken. Ook de belangrijke verkeersader tussen Albertville en Moûtiers bleef een hele tijd helemaal dicht vandaag. Op de wegen die wel open zijn, staan files. Mensen die niet meer in hun hotel raken, kunnen terecht in opvangcentra.

France Météo had oorspronklijk voor de 4 departementen code oranje uitgeroepen: gevaar voor ijzel, sneeuwval en lawines. Intussen zijn de weersomstandigheden in de lage gebieden wel wat verbeterd en geldt enkel nog in de Savoie code oranje, elders gaat het om code geel.

Vlaamse toeriste getuigt: "We staan vrijwel volledig stil"

Ook verschillende Belgen zitten vast op de wegen in de Alpen. Véronique Brees vertrok met haar gezin vanmorgen om 6.30 uur richting Les Menuires, maar ze staat al uren vast op de snelweg en vreest pas laat vannacht te zullen aankomen in het hotel. "Wij staan vrijwel volledig stil, we rijden 100 meter om de 3 minuten als het al zoveel is. Rond 18 uur stonden wij op 8 kilometer van Alberville, de voorbije uren hebben amper 25 kilometer afgelegd (rond 23.30 uur).

"Via Twitter en lokale radio hebben telefoonnummers gekregen die we zouden kunnen opbellen als we nood zouden hebben aan opvang, maar daar hebben we nog geen gebruik van gemaakt. Onderweg hebben we wel niemand gezien van het Rode Kruis of brandweer hoewel dat op de radio werd aangekondigd, mogelijk zijn we daarvoor nog niet ver gevorderd genoeg in de file."

De situatie in de file is volgens mevrouw Brees nog behoorlijk rustig en veilig. "Waar wij zitten is er geen probleem qua verkeersveiligheid. Er was wel gevaar voor lawines die veroorzaakt kunnen worden door sneeuw die door het verkeer werd weggeduwd. Daarom werden de auto's maar met mondjesmaat doorgelaten."

Morgen zon, daarna opnieuw sneeuw

Door de slechte weeromstandigheden kan er in verschillende stations niet geskied worden. "Door de hevige sneeuwval zijn alle pistes hier stilgelegd", getuigt Koen Wauters.

"Ik sta nu op de piste waar de skiërs normaal gezien naar beneden zoeven, het enige dat ik nu zie zijn een paar mensen die met sneeuwballen gooien."

Morgen wordt in de Alpen zon voorspeld, maar de dagen daarna wordt opnieuw veel sneeuw verwacht.

Meest gelezen