Videospeler inladen...

Koudegolf houdt aan in Canada en VS: bevriezen binnenkort de Niagara-watervallen?

Volgens de meeste weermodellen zou de koudegolf in Canada en het noordoosten van de VS nog zeker tien dagen aanhouden. Mogelijk raken zelfs de Niagara-watervallen bevroren, al is het nu ook al een mooi schouwspel.

Volgens de meest recente voorspellingen zou de temperatuur in Toronto de komende 10 dagen niet boven het vriespunt komen, met pieken naar beneden tot -20 graden Celsius 's nachts. Donderdag was het er berekoud, met de laagste temperatuur in 57 jaar. Op Pearson International Airport werd 's morgens -22 Celsius gemeten.

Net als in 2014 zouden de watervallen, gelegen op de grens tussen de Canada en de VS in de buurt van Toronto, wel eens volledig kunnen bevriezen. Momenteel krijgen toeristen ook al waar voor hun geld: de fijne waternevel bevriest immers en legt een fijn wit laagje op de directe omgeving (foto's).

De koudegolf is overigens doorgedrongen tot in South Carolina, waar er ijsregen viel in Charleston.  (lees door onder de foto)

Times Square in New York kan koudste Nieuwjaar sinds 1962 beleven

Intussen zitten organisatoren van oudejaarsevenementen in de regio met de handen in het haar. De brute winterprik, met rechtstreekse aanvoer van diepvrieslucht uit de noordpool, doorkruist hun plannen. Het is vaak wikken en wegen, en al dan niet aanpassen of soms schrappen.

Het oudejaarsevent op Times Square in New York vindt wel gewoon plaats. De mensen wordt uitdrukkelijk gevraagd om zich zeer warm te kleden, en om geen stukje huid onbedekt te laten. Ze drinken best geen alcohol en nemen best iets mee om de handen extra te verwarmen.

De koudste Nieuwjaar tot nu toe op Times Square was in 1917, toen het om middernacht -17,8 graden Celsius was. Nu zou het zo'n vaart niet lopen en zou het "maar" -11,6 graden worden (met weliswaar een nog lagere gevoelstemperatuur), wat toch goed zou zijn voor het koudste nieuwjaarsevenement in the Big Apple sinds 1962. (lees door onder de foto)

Meer autodiefstallen in Cincinnati

In de stad Boston heeft het openbaar vervoer te lijden onder de vrieskou. Er zijn vertragingen op verschillende lijnen na een breuk in de sporen. De kou heeft ook nog andere gevolgen. In Cincinnati is het aantal autodiefstallen gestegen, omdat eigenaars hun auto vaak even laten draaien voor ze hun rit aanvatten, en daarbij hun voertuig niet altijd goed in het oog houden.

In Erie sneuvelde een sneeuwrecord uit 1956

Aan het Eriemeer in Pennsylvania wordt er intussen verse sneeuw verwacht. Er is sprake van een voet, ongeveer 30 centimeter. Die komt bovenop de 147 centimeter die onlangs viel, op 48 uur tijd. De sneeuwval in Erie ging er gepaard met een bijzonder barre wind die kwam binnenwaaien van over het Eriemeer. De 86 centimeter sneeuw die op Kerstdag viel is overigens een record voor de stad: het vorige stond op 51 centimeter op 22 november 1956.

"Vergeet de oudere mensen niet"

Overal in de getroffen gebieden roepen de autoriteiten de mensen op om te denken aan de zwakkeren in de maatschappij, en om een extra oogje in het zeil te houden, vooral oudere mensen. Zij zijn zwakker, maar minder mobiel en en b.v. niet meer in staat om aan hun medicatie te raken. Dierenrechtenorganisaties drukken de mensen op het hart om zeker niet hun huisdier te vergeten, en het mee binnen te nemen.

Meest gelezen