Belga

Modeblogster: "Majesteit, wij zijn klaar om u weer te zien experimenteren met Belgische ontwerpers"

Koningin Mathilde staat bekend om haar stijlvolle outfits, die zeer vaak van Belgische makelij zijn. Toch vraagt modeblogster Jelka Van Duyse haar nu om het komende jaar nog een stapje verder te gaan en de creaties van een uitgebreider palet Belgische ontwerpers te promoten. 

Jelka Van Duyse doet haar oproep vandaag in een Open brief aan Hare Majesteit de Koningin op haar website www.modekoninginmathilde.be en in Het Nieuwsblad. Ze grijpt terug naar een vraag die het Flanders Fashion Institute vier jaar geleden al aan koningin Mathilde stelde. Het is alom bekend dat de koningin vaak creaties van gevestigde waarden als Natan (foto boven tijdens kerstconcert) en Dries Van Noten draagt, maar ze zou makkelijk een stap verder kunnen gaan, klonk het al in 2012 "door uit een nog breder gamma Belgische designers te kiezen".

Volgens Van Duyse is er intussen te weinig veranderd. "Dit jaar introduceerde ze zelfs geen enkele nieuwe Belg", stelt ze in de krant. "Graag wil ik die oproep van het Flanders Fashion Institute, intussen het Flanders District of Creativity, nog eens herhalen", schrijft ze. "U heeft wel degelijk aandacht voor mode. U straalt ook altijd erin. Tijdens recente buitenlandse reizen bent u niet vergeten om een lokale ontwerper in de kijker te zetten." Zo droeg ze in India een traditionele jurk van Anita Dongre en in Nederland een ontwerp van Jan Taminiau. 

"Het lijkt me dan ook maar een kleine stap om deze gewoonte ook te lanceren tijdens uw dagdagelijkse bezoeken in eigen land. België kent zoveel modeopleidingen, zoveel scholen, zoveel docenten die zich dagelijks inzetten om creatieve jongeren te ondersteunen in hun droom. Wij zijn er klaar voor om u weer te zien experimenteren met andere Belgische ontwerpers." 

Van Duyse suggereert koningin Mathilde aan eventueel inspiratie op te doen op de site ikkoopbelgisch.be. "Ik vraag u niet om front row (op de eerste rij, nvdr) te zitten op de modeweken van Parijs of Milaan. Tijdens de afstudeershows van pakweg de Antwerpse modeacademie of La Cambre daarentegen...."

Meest gelezen