Puigdemont verspreidt nieuwjaarsboodschap: "Ik eis onderhandelingen met Madrid"

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft zijn nieuwjaarsboodschap verspreid vanuit Brussel. In zijn boodschap eist hij onder meer de vrijlating van de afgezette leden van zijn regering en de start van politieke onderhandelingen met Madrid over de Catalaanse onafhankelijkheid.

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont grijpt het het resultaat van de regionale verkiezingen aan om zijn eis voor onderhandelingen met Madrid kracht bij te zetten. De seperatistische partijen behaalden eerder deze maand een nipte meerderheid van zetels in het Catalaanse parlement.

"De urnen hebben gesproken. Waar wacht de heer Rajoy op om de resultaten te accepteren", klinkt het scherp.

In zijn nieuwjaarsboodschap eist Puigdemont dat de afgezette Catalaanse regering opnieuw aan de macht komt. Verschillende regeringsleden zitten in de cel in Spanje. Puigdemont reisde voor hun arrestatie met vier andere ministers naar Brussel.

Carles Puigdemont omschrijft zichzelf als de "legitieme leider" van Catalonië. Als hij terugkeert naar Spanje zal hij in voorlopige hechtenis genomen worden. In Spanje is nog steeds een arrestatiebevel tegen hem van kracht.

Meest gelezen