AP

Ringo Star en Barry Gibb mogen zich voortaan ridder noemen

Beatles-drummer Ringo Star en Barry Gibb, de zanger van de Bee Gees, mogen zich voortaan ridder noemen en mogen zich laten aanspreken als Sir. De Britse koningin Elizabeth heeft meer dan 1.000 Britten een ereteken gegeven, dat is een gewoonte aan het eind van het jaar. 

Op de erelijst, die twee keer per jaar wordt gepubliceerd, staan ook oud-vicepremier Nick Clegg, jurylid Darcey Bussell van "Strictly come dancing" en schrijver Michael Morpurgo, bekend van het boek "War horse".

Alexandra Shulman, de voormalige hoordredacteur van de Britse Vogue, schrijver en journalist Jilly Cooper en  acteurs Hugh Laurie en Susan Hampshire krijgen de titel van Commandeur in de Orde van het Britse Rijk. 

Er is ook een ereteken voor Helen Sharman. Zij was de eerste Britse astronaut en de eerste vrouw ooit in het ruimtestation Mir. 

De Britse traditie om mensen te eren rond de jaarwisseling werd ingevoerd door koningin Victoria in de 19e eeuw.  Het publiek kan Britten nomineren voor de erelijst, waarna twee commissies zich erover buigen. Daarna moet de premier de nominaties nog goedkeuren. 

Meest gelezen