Soedan roept de noodtoestand uit in nog eens twee deelstaten

In zowat de helft van het grote Afrikaanse land is nu de noodtoestand van kracht en dat tot vlakbij de hoofdstad Khartoem. Opvallend is dat de noodtoestand nu ook is uitgeroepen in twee staten waar er officieel geen geweld heerst.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De noodtoestand was sinds 2003 al van kracht in de vijf deelstaten in de westelijke regio Darfoer. Daar treden het leger en de Arabische Janjaweed-milities met harde hand op tegen de lokale bevolking die verdacht wordt van opstand tegen het regime in de hoofdstad Khartoem.

In oktober had president Omar al-Bashar (foto boven) al de noodtoestand uitgeroepen in Zuid-Kordofan en Blauwe Nijl, twee deelstaten waar een lokale rebellenbeweging al vijf jaar lang vecht tegen het regeringsleger.

Vandaag heeft al-Bashir diezelfde uitzonderingstoestand uitgeroepen in Noord-Kordofan en in Kassala. Die laatste deelstaat ligt nabij de grens met Eritrea. Het parlement heeft nu twee weken de tijd om die noodtoestand te bekrachtigen, maar dat lijkt geen probleem te zijn. De beslissing is wel opvallend omdat in Kassala en Noord-Kordofan er officieel geen opstand tegen de regering woedt.

Helft van Soedan nu onder noodtoestand

In totaal zou de noodtoestand nu van kracht worden in negen van de achttien deelstaten van Soedan, de helft dus. Nog meer opvallend is dat staten waar die uitzonderingsmaatregel van kracht is, niet enkel liggen in het uiterste westen en zuiden, maar nu ook in twee staten die aan de oost- en de westkant grenzen aan de hoofdstad Khartoem.

Het is niet duidelijk of sterke man Omar al-Bashir die sinds 1989 de plak zwaait over Soedan, zich nu bedreigd voelt in gebieden vlakbij zijn hoofdstad, dan of hij de noodtoestand gebruikt om binnenlandse oppositie of ongenoegen te muilkorven.

Niet dat nu zo veel verschil maakt. Onder al-Bashir is de geheime dienst NISS (National Intelligence and Security Service) en de daaronder gerangschikte Rapid Support Force een staat binnen de staat geworden die de pers en de bevolking alsmaar meer onderdrukt. De Rapid Support Force is een paramilitaire organisatie die teruggaat op de beruchte Janjaweed-militie die een decennium geleden wreedheden uitvoerde in Darfoer.

Meest gelezen