AP2010

Trump wil veiligheidsmaatregelen terugschroeven die nieuwe olieramp moeten vermijden

De regering-Trump wil de veiligheidsmaatregelen terugschroeven die getroffen werden na de olieramp met de Deepwater Horizon uit 2010. Het olielek was de grootste milieuramp uit de geschiedenis van de Verenigde staten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zou met het plan als doel hebben om "onnodige beperkingen" voor de industrie af te schaffen en zo de inlandse energie-aanvoer te bevorderen. Het publiek kan tot eind januari zijn opmerkingen kwijt over de plannen. De regels versterkten de controlemaatregelen voor de veiligheidsafdichtingen van boorputten. Het mechanisme verhindert in het geval van problemen een ongecontroleerd olielek.

Het ventiel functioneerde niet toen het in april 2010 tot een explosie kwam op boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Elf arbeiders kwamen daarbij om het leven, en 87 dagen lang stroomde er olie vanuit een lek op 1.500 meter diepte in de zee. In totaal kwam zo 780 miljoen liter olie vrij. Een kuststrook van meer dan 1.000 kilometer, van Lousiana tot Florida, raakte vervuild. Honderdduizenden zeevogels kwamen om het leven.

Meest gelezen