Arenda Oomen Fotografie

Vlaamse begroting boekt groter overschot dan verwacht

De Vlaamse begroting sluit 2017 af met een overschot dat groter is dan verwacht. In oktober ging het monitoringcomité nog uit van een klein overschot van 18,5 miljoen euro, maar volgens de berekeningen voor december klopt Vlaanderen af op een bedrag van bijna 170 miljoen euro. Minister van Begroting Bart Tommelein (Open VLD) is tevreden.

De regering-Bourgeois zal de ambitie uit de Septemberverklaring voor een structureel begrotingsevenwicht dus ruimschoots halen. Het rapport van het monitoringcomité voor december gaat uit van een overschot van 169,8 miljoen euro. In oktober voorspelde het monitoringcomité nog een beperkt overschot van 18,5 miljoen euro.

De extra miljoenen komen er enerzijds door de bijstelling van de opcentiemen die het federale niveau doorstort, maar ook doordat de hogescholen en universiteiten uiteindelijk beter presteerden dan verwacht, legt het kabinet-Tommelein uit.

Een kanttekening is wel dat de Vlaamse regering enkele uitgaven, zoals het Oosterweelproject, buiten de begroting houdt. Het Rekenhof, dat de berekeningen van de regering controleert, formuleerde vorige maand nog een aantal opmerkingen bij de aanpak.

Tommelein: "Onze inspanningen lonen"

Minister Tommelein is in elk geval tevreden. "De besparingen in het begin van de legislatuur werpen nu hun vruchten af. Deze regering heeft in haar beginjaren gefocust op besparen en een efficiëntere overheid (...), nu blijkt dat de inspanningen lonen", zegt hij. "We kunnen de  investeringen in infrastructuur, zorg en innovatie zonder probleem uitvoeren, waarmee we voor jobs en welvaart voor de Vlaming zorgen."

Vorig jaar klopte de Vlaamse begroting nog af op een tekort 172 miljoen euro. Dat was toen vooral te wijten aan de impact van nieuwe bevoegdheden en Europese begrotingsregels.

Meest gelezen