AFP or licensors

Het leven bij -20 graden: twee Belgen in Canada getuigen

Delen van de VS en Canada kreunen onder een extreme koude. Maar welke kleren draag je bij zulke temperaturen? En wat is het effect van die zware winter op het dagelijkse leven? VRTNWS vroeg aan twee Belgen in Canada hoe ze omgaan met de kou.

"Binnen is het 22 graden", zegt Mireille Focquet, die getrouwd is met een Canadees en in Bromont woont. Het verschil met de buitentemperatuur is groot. In het skigebied op 80 kilometer van Montreal wijst de thermometer een ijzige -25 graden aan. "Maar gevoelsmatig is dat -33 graden."

In Ottawa, dat eveneens aan de grens met de VS ligt, hangt het kwik op -21 graden. "In combinatie met de stevige wind voelt het -29 graden", zegt Walat Er, die in de stad werkt. Zonder handschoenen of aangepast juiste kleding heb je het na twee minuten wel gehad met die koude."

Je moet op dit ogenblik niet te veel aan mode denken. Comfort is wat telt als je kleren kiest.

Mireille Focquet

"Ze raden aan om niet te lang buiten te blijven, en je hoofd en handen te bedekken. Maar je ziet nog altijd mensen op straat", zegt Focquet. Hoe dat dan voelt, dat ijzige weer? "Als je niet oplet en diep inademt, heb je het gevoel een fles whisky ad fundum uit te drinken. Dat gaat tot in het diepste van je lichaam. Ademen is moeilijk en je huid voelt prikkelig aan."

Walat Er skiet graag en dacht dat hij zich wel wist te kleden op de koude. "Hier moesten ze daarmee lachen. Je hebt een lange onderbroek nodig, een extra T-shirt, een dikke pull, een jas die geen wind doorlaat en handschoenen en botten die temperaturen tot -30 aankunnen. En ... je moet wollen kousen dragen."

Ik had mijn gsm een uur in de auto laten liggen. Hij was compleet bevroren.

Walat Er

"Ze raden aan om auto's binnen te zetten. Maar de meeste wegen liggen er goed bij. Als in er in België 5 cm sneeuw valt, loopt de hele ochtendspits in het honderd. Dat zie je hier niet. Er is wel heel veel "black ice", zoals ze zeggen. Ik zag gisteren op een strook van nog geen 1,5 kilometer 5 ongevallen", gaat Walat Er voort.

De Canadezen nemen maatregelen maar zijn voor de rest niet onder de indruk, weet Mireille Focquet. "Er is opvang voor daklozen. En ze vragen ons om op te passen met extra vuurtjes, en om het elektriciteitsverbruik binnen de perken te houden. Om die reden is de skipiste hier ook vroeger dichtgegaan dan normaal. Die pistes zijn allemaal verlicht."

Meest gelezen