Zuid-Korea legt tanker aan de ketting wegens oliesmokkel naar communistische noorden

Zuid-Korea heeft een tanker aan de ketting gelegd omdat vermoed wordt dat het schip olie zou geleverd hebben aan aartsvijand Noord-Korea. De tanker uit Hongkong zou op zee olie hebben overgeladen naar een Noord-Koreaans schip en op die manier internationale sancties tegen het communistische noorden hebben omzeild.

De "Lighthouse Winmore" is al eind november aan de ketting gelegd in de Zuid-Koreaanse havenstad Yeosu, maar het nieuws is pas nu bekendgemaakt.   

Het schip is geregistreerd in Hongkong, een speciaal autonome regio in het zuiden van China, en vervoerde olie vanuit Japan via Zuid-Korea naar Taiwan. Op volle zee zou de tanker echter 600 ton olie hebben overgeladen naar een Noord-Koreans schip. Dat is verboden door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Toen de tanker opnieuw aanmeerde in Zuid-Korea, werd hij daar opgewacht door de douane en de politie. De bemanning bestaande uit 23 Chinezen en twee mensen uit Myanmar (Birma) wordt sindsdien ondervraagd.

De "Lighthouse Winmore" is een van de tien schepen die de Verenigde Staten op een zwarte lijst willen zetten wegens het doorbreken van VN-sancties tegen het communistische regime in Noord-Korea. De VN heeft tot nu toe vier schepen op die zwarte lijst gezet. Het gaat om drie schepen uit Noord-Korea en een uit Palau, een kleine eilandstaat in de Stille Oceaan.

Meest gelezen