Videospeler inladen...

Vlaamse skitoeriste: "We hebben er 19 uur over gedaan om in de Franse Alpen te raken"

In de Franse Alpen hebben tientallen wintersporters die vastzaten in de file de nacht doorgebracht in een opvangcentrum. Op sommige plaatsen was meer dan een halve meter sneeuw gevallen, waardoor de wegen zo goed als onberijdbaar waren. Ook de Vlaamse Véronique stond uren vast in de file: "We vertrokken gisteren om 6.30 uur en zijn toegekomen op onze skibestemming om 1 uur 's nachts". 

Heel wat wintersporters zaten vannacht vast in de file op weg naar hun skibestemming in de Franse Alpen. Op verschillende plekken viel meer dan een halve meter verse sneeuw, waardoor de wegen moeilijk te berijden waren. Tientallen onder hen die niet konden verder rijden, of na uren file te moe waren, konden de nacht doorbrengen in een opvangcentrum in Albertville, Moûtiers of Bourg-Saint-Maurice. Er werden onder meer sporthallen omgebouwd tot slaapplaatsen. Daar verblijven momenteel veel Britten en Ieren. Zij klagen vooral over een gebrek aan informatie.

Ook de Vlaamse Véronique deed er bijna dubbel zo lang over om tot op haar bestemming te raken: "We zijn gisteren om 6.30 uur 's ochtends vertrokken, maar jammer genoeg hebben wij tussen Chambéry en Les Menuires vele uren stil gestaan. Daardoor zijn we pas om 1 uur 's nachts op onze bestemming geraakt. In totaal hebben we dus bijna 19 uur gedaan over een afstand van zo'n 900 kilometer."  

We zijn gisteren vertrokken om 6.30 uur 's ochtends en zijn om 1 uur 's nachts toegekomen."

Véronique

Vooral de hevige sneeuwval maakte de rit lastig: "Bij het oprijden van de berg zagen we dat er enorm veel sneeuw lag, maar gelukkig waren de wegen goed geruimd. Hoe dan ook waren we goed voorzien: we hadden dekentjes en voldoende eten en drinken mee."

2.300 mensen overnachtten in opvangcentra

Volgens France Info hebben 2.300 gestrande reizigers de nacht doorgebracht in drie opvangcentra die zijn opgericht in de regio Savoye. Het gaat om centra in Albertville, Moûtiers en Bourg-Saint-Maurice. In de buurt van Chambéry is het verboden om nog met voertuigen op de weg te komen. Ongeveer 700 mensen zijn die per vliegtuig waren aangekomen, zijn in de buurt opgevangen of bleven op de luchthaven.

In de Savoye wordt gewaarschuwd voor mogelijke sneeuwlawines. Gisteren is een jonge skiër van 22 door de sneeuw meegesleurd in Val-d'Isère. Vanochtend is ook de tunnel onder de Mont Blanc tussen Frankrijk en Italië gesloten, ook al wegens het risico op lawines.

Meest gelezen