Videospeler inladen...

Sydney schiet 2018 op gang met "technologisch meest geavanceerde vuurwerk"

Om 14 uur onze tijd is het 2018 geworden in de Australische grootstad Sydney. Traditiegetrouw ging de jaarovergang daar gepaard met een indrukwekkend vuurwerk. "Technologisch het meest geavanceerde vuurwerk", aldus een trotse burgemeester. Zo'n 1,5 miljoen mensen hebben het spektakel er bijgewoond.

Al uren op voorhand stonden duizenden mensen aan te schuiven voor de beste plaatjes om het spectaculaire nieuwjaarsvuurwerk bij te wonen in de haven van Sydney. Een van hen was Vlaming Jorn Meeusen. "De sfeer is heel gemoedelijk. Er hangt een festivalsfeer", vertelde hij vanmorgen aan VRT NWS. "Het weer is ook goed, zo'n 24 graden. En het is heel goed georganiseerd met eet- en dranktentjes en mobiele toiletten."

In totaal ging 8.000 kilo vuurwerk de lucht in. "Het grootste vuurwerk ooit in Sydney", weet correspondent Robert Portier. "Een van de hoogtepunten was de regenboogkleurige "waterval" die van de 50 meter hoge Harbour Bridge naar beneden viel. Daarmee wil de stad vieren dat Australië onlangs het homohuwelijk heeft geïntroduceerd."

Wereldwijd hebben naar schatting een miljard mensen live naar het vuurwerk gekeken. "De show zet Sydney verder op de kaart als de mondiale hoofdstad van Nieuwjaar", aldus de burgemeester van de stad.

Ik heb altijd de beelden op televisie gezien en had het graag eens live meegemaakt

Jorn Meeusen, Vlaming in Sydney
Videospeler inladen...

Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen dit jaar, met bussen en trucks die de wegen blokkeren die leiden naar de haven, om te vermijden dat iemand zou inrijden op de menigte. Speciale eenheden van de politie zijn gewapend met halfautomatische wapens. De autoriteiten hebben evenwel geen informatie van mogelijke terreurplannen, klinkt het. "Voor je het terrein op kan zijn er controleposten waar ze je rugzak controleren", vertelt Jorn daarover.

Overigens is nieuwjaar in Sydney dit jaar ook een beetje Belgisch gekleurd. Hoofdact op een festival op oudejaarsavond in Victoria Park is 2manydjs.

Ook elders in Australië is het nieuwe jaar met een groot vuurwerk ingezet. In Melbourne ging 14 ton aan vuurpijlen de lucht in.

Meest gelezen