(archieffoto: ontdekking grafkamer in de buurt van Luxor)

Britten ontwikkelen techniek om verborgen papyrusboodschappen van oude mummiekisten te lezen 

Londense onderzoekers hebben een scanningstechniek ontwikkeld om oude boodschappen te kunnen lezen op papyrus van mummiekisten. Dat meldt de BBC. Egyptologen staan nu niet langer voor een verscheurende keuze: ze kunnen de kostbare mummiewerken behouden en tegelijk toch de verborgen boodschappen lezen. "Dit geeft ons een nog betere inkijk in hun alledaagse leven."

Het omzwachtelde lichaam van een overledene werd in een speciaal aangeklede doodskist in een graf gezet. Die doodskisten en/of -maskers werden vervaardigd uit vellen papyrus die door de oude Egyptenaren gebruikt waren als shoppinglijst of voor de belastingen.

Bij de nieuwe techniek worden tijdens een scan verschillende types licht gebruikt waardoor de inkt oplicht. Boodschappen die onzichtbaar zijn voor het blote oog, kunnen zo toch worden gelezen zonder de werken te vernielen. "Dat was eigenlijk een kleine misdaad", zegt Kathryn Piquette van University College London daarover aan de BBC. "Nu hebben we het beste van de twee werelden: we kunnen deze prachtige objecten behouden en de dingen bekijken die de mensen neerschreven en bijhielden omdat ze belangrijk waren."

"Deze enorme bibliotheek verschaft ons informatie over het alledaagse leven van de Egyptenaren van toen

Professor Adam Gibson van University College Londen, die het project leidde, vertelt dat er nu een schat aan informatie te vinden valt.  "De 2.000 jaar oude papyrusrollen zijn mooi bewaard gebleven omdat ze verwerkt waren in prestige-objecten. Deze maskers vormen een van de beste bibliotheken die we hebben van oude papyrus die anders weggegooid was geweest en verloren was gegaan. Nu kunnen we informatie krijgen over individuele mensen en hun alledaagse leven."  

De techniek is in Groot-Brittannië al toegepast op een mummiemasker in een museum in Chiddingstone Castle (Kent). Er werd een naam zichtbaar: Irethorru, een alledaagse naam in het oude Egypte, wat zoveel betekende als "het oog van Horus is tegen mijn vijanden."

Meest gelezen