AP2011

Congo zet geweld in tegen protestbeweging tegen president Kabila: acht doden

In de Congolese hoofdstad Kinshasa zijn zeker acht doden gevallen bij betogingen tegen president Joseph Kabila. Heel wat nderen zouden ernstige verwondingen hebben opgelopen. Het protest is gericht tegen president Joseph Kabila die niet wil aftreden, zoals de grondwet bepaalt.

Katholieke activisten hebben vandaag in verschillende kerken in Kinshasa opgeroepen tot vreedzaam protest om president Joseph Kabila tot aftreden te dwingen. Die had dat al een jaar eerder moeten doen omdat hij volgens de grondwet geen nieuw mandaat meer kan krijgen, maar de verkiezingen zijn uitgesteld tot december volgend jaar.

De VN-vredesmacht Monusco en tal van ambassades hadden het regime opgeroepen om vreedzame betogingen toe te laten, maar de ordediensten waren dat blijkbaar niet van plan. Zo had de overheid een betogingsverbod en samenscholingsverbod van meer dan vijf mensen afgekondigd.

Op een aantal plaatsen is de politie binnengevallen tijdens misvieringen in kerken en werden traangasgranaten afgevuurd, waarna paniek ontstond. Bij protest rond een andere kerk werden volgens getuigen twee betogers doodgeschoten. De ordediensten ontkennen dat echter.

Volgens de VN zijn er zeker acht doden gevallen in heel Kinshasa. Er zouden een honderdtal mensen zijn opgepakt in de stad. De organisatoren van de betoging spreken van tien slachtoffers.

Op tal van plaatsen in Kinshasa hebben demonstranten barricades opgeworpen en autobanden in brand gestoken. De politie heeft meer dan vijftig mensen opgepakt. Ook in Kamina, een stad in het zuiden van Congo, zouden er betogingen zijn. Daar zouden 25 mensen gearresteerd zijn.

Vorig jaar waren er ook al protesten tegen president Kabila.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Kabila klampt zich vast aan de macht

De 46-jarige Joseph Kabila is in 2001 zijn vader opgevolgd als president van Congo. Een jaar geleden is zijn ambtstermijn evenwel afgelopen en volgens de grondwet moest hij dan aftreden.

Dat is echter niet gebeurd en na een akkoord met de oppositie moesten er dit jaar nieuwe presidentsverkiezingen komen. Die zijn echter uitgesteld tot december van volgend jaar en al die tijd blijft Kabila dus president.

Veel Congolezen zijn dat beu en vrezen dat Kabila een grondwetswijziging zou willen doorvoeren om langer aan de macht te kunnen blijven, een gebruikelijk truukje voor veel autocratische leiders. De oppositie vraagt een garantie van Kabila dat hij zich niet opnieuw kandidaat zal stellen, maar de president heeft daar niet op geantwoord.

Meest gelezen