Videospeler inladen...

Felle rukwinden in het hele land: vuurwerk in verschillende steden afgelast

Op de laatste dag van het jaar is het vrij stormachtig weer, en dat heeft zo zijn gevolgen: onder meer in Oostende en Brugge is het vuurwerk van vanavond afgelast. In de meeste steden in het binnenland zal wel een vuurwerkspektakel te zien zijn. Bij een overslagbedrijf langs het Albertkanaal in Schoten, heeft een felle wind vanmorgen enkele opgestapelde zeecontainers omvergeblazen. Overigens blijft het ook de komende dagen nat en winderig.

Op verschillende plaatsen in ons land is het vuurwerk op oudejaarsavond afgelast. Commissaris Carlo Smits van de Oostendse politie zegt dat de beslissing om het Oostendse vuurwerk af te gelasten, bewust vroeg is genomen om de mensen zo snel mogelijk op de hoogte te stellen.

"Vanmorgen was er overleg met onder meer de vuurwerkmaker, de brandweer en de dienst toerisme. We zitten met een combinatie van hoogwater vanavond, waardoor er minder plaats is op het strand, en met rukwinden tot 75 kilometer per uur. Volgens de vuurwerkmaker kan het veilig tot rukwinden van 50 km/u, maar daar zullen we dus ruim over zitten. Door het hoogwater wakkert de wind meestal nog wat aan; we gaan dus zeker uit van die vooropgestelde windsnelheden."

We verwachten rukwinden tot 75 km/u vanavond, en dat in combinatie met hoogwater

Amper enkele uren na Oostende kwam het nieuws over de afgelasting in Brugge. Ook in Middelkerke, Koksijde (Sint-Idesbald) en Westende zal er geen vuurwerk zijn. Ook Mechelen heeft in de vooravond beslist dat het vuurwerk niet door zal gaan.

In Brussel vindt het oudejaarsevenement sowieso plaats, want daar is ook dans, theater en muziek gepland.  Aan het Atomium worden vanaf 22.30 uur 50.000 toeschouwers verwacht.  Ook in Antwerpen en Hasselt vindt het vuurwerkspektakel plaats zoals gepland, net als in Gent, al wordt de situatie daar constant gemonitord en zou een afgelasting eventueel nog kunnen.

In Tienen is een vuurwerkverbod voor particulieren ingesteld. Mensen die een aanvraag hadden ingediend en goedkeuring hadden ontvangen, zijn er dus aan voor de moeite. Zo ook in Zaventem. Mogelijk is dat ook in andere steden of gemeenten nog het geval.

Van winter nog geen spoor de komende dagen

Overal in het land wordt het een winderige dag. De overgang van oud naar nieuw zal gepaard gaan met forse rukwinden, die lokaal kunnen oplopen tot 70 à 80 kilometer per uur. Het KMI heeft in heel het land een code geel uitgevaardigd voor de komende nacht (zie onder). 

Er komen ook pittige regenbuien aan, met mogelijk onweer in het westen van het land, zegt weerman Frank Deboosere. Hopelijk komt er geen wateroverlast van, zegt Deboosere, want de grond is helemaal verzadigd na een natte november en december. Het blijft de komende dagen overigens nog nat en winderig: "Winter zit er helemaal niet in."

Intussen stevent december af op een laagterecord qua uren zonneschijn. "Het wordt een nek-aan-nekrace met 1934", zegt Deboosere, "het kan op enkele minuten aankomen." December zal uitkomen op ongeveer 10 uur zon voor een hele maand.

Sombere decembermaand zit in nek-aan-nekrace met record uit 1934

Wel vuurwerk in Antwerpen

Videospeler inladen...

Containers belanden in het kanaal

In Schoten zijn vanmorgen een aantal containers in het Albertkanaal beland. Maar voor de brandweerduikers is het nog te gevaarlijk om nu al in het water te gaan. Op de kade staan nog verschillende containers. Ook die zouden bij een nieuwe windstoot in het water kunnen belanden. Wellicht moeten de containers op de kade nu eerst verplaatst worden. Pas dan kunnen de containers die in het water zouden liggen, naar boven worden gehaald.

Foto: Paul Fierens

Boom op huis gevallen

In het Waals-Brabantse Ittre is door de hevige wind een boom op een huis gevallen. De boom had een stam met een diameter van ruim een meter. De brandweer is rond 5.45 uur ter plaatse geroepen, maar niemand raakte gewond. Het dak van het huis is wel zwaar beschadigd.

Videospeler inladen...

Code geel?

Het KMI gebruikt bij waarschuwingen verschillende kleurcodes.

  • Groen: geen significate problemen te verwachten door onweer.
  • Geel: Plaatselijk kans op onweer met intense regenval, hagelbuien of felle rukwinden, die lokaal voor overlast of schade kunnen zorgen.
  • Oranje: Verspreide kans op hevig ontweer met mogelijk overlast op meerdere plaatsen. Intense regen, hagelbuien en felle rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen. Er is ook kans op wateroverlast, ontwortelde bomen en blikseminslagen.
  • Rood: Grote kans op hevig onweer met waarschijnlijk overlast op verschillende plaatsen. Intense regen, hagelbuien en felle rukwinden kunnen grote schade veroorzaken aan gebouwen. Er is ook veel kans op wateroverlast, ontwortelde bomen en blikseminslagen.  Het KMI adviseert om binnen te blijven.

Meest gelezen