Francken strijdvaardig: "Je maintiendrai"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) denkt niet aan ontslag. Dat heeft hij gezegd aan VTM Nieuws. Even later plaatste de staatssecretaris op Twitter de spreuk "Je maintiendrai (ik zal handhaven)". 

Francken ligt al een tijdje onder vuur in de zaak van de uitgewezen Soedanezen en de getuigenissen over mogelijke folteringen. Francken deed in die kwestie een onjuiste verklaring.

CD&V-voorzitter - en dus coalitiepartner - Wouter Beke had enigszins gealludeerd op een ontslag van Francken. "Maar ik zal alleszins geen ontslag nemen. Dat ben ik zeker niet van plan", reageert Francken nu voor het eerst daarop. "Ik probeer mijn werk te doen, migratie is geen makkelijke portefeuille", voegt hij daaraan toe.

Op Twitter volgde even later in dat licht de strijdvaardige spreuk "Je maintiendrai" wat betekent "Ik zal handhaven", de wapenspreuk van Nederland.

Uitspraak Beke "niet leuk"

Francken vindt het "niet leuk" dat Beke dergelijke uitspraken heeft gedaan. "De sfeer is niet zo goed, dat kan ik zeggen. Maar het is Oudjaar, hopelijk brengt 2018 beterschap."

De staatssecretaris kan wel "absoluut nog" samenwerken met de CD&V. "Zowel in Lubbeek als in Brussel zit ik samen met CD&V in een meerderheid en dat loopt goed, dus waarom niet."

Francken voelt zich verder ook gesteund voor een "humaan maar kordaat migratiebeleid". "Er zijn enorm veel steunreacties geweest vanuit de bevolking de afgelopen dagen. Dat is mooi om zien."

Meest gelezen