Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gif dat oorlogsmisdadiger Praljak innam in Den Haag "was niet detecteerbaar"

Het vergif waarmee de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak op de laatste dag van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag een eind aan zijn leven maakte, was "in geen geval detecteerbaar". Dat blijkt uit een intern onderzoek bij het tribunaal in Den Haag.

De laatste zittingsdag van het Joegoslaviëtribunaal op 29 november eindigde met de veroordeling van onder anderen de Bosnisch-Kroatische oorlogsmisdadiger Slobodan Praljak. Toen Praljak te horen kreeg dat hij veroordeeld werd tot twintig jaar celstraf, dronk hij een klein flesje vergif.

Hij riep net daarvoor "Slobodan Praljak is geen oorlogsmisdadiger. Ik verwerp uw vonnis". Drie uur later stierf hij in een ziekenhuis in Den Haag. Het Joegoslaviëtribunaal startte een intern onderzoek naar het incident.

"Er bestaat geen enkele manier waarop we het vergif hadden kunnen detecteren, in welk stadium dan ook", zegt rechter Hassan Jallow in een communiqué.

Dat de man zomaar gif kon binnensmokkelen, riep heel wat vragen op. Maar de stof had op geen enkele manier opgemerkt kunnen worden, zegt Jallow. "Mijn onderzoek heeft ook geen lacunes in het wettelijk kader van het tribunaal aan het licht gebracht. De regels zijn gerespecteerd door de agenten van het tribunaal en die van het detentiecentrum in Den Haag." "Het erg kleine flesje en de regels met betrekking tot fouilleren maakten het ook niet gemakkelijker om de vloeistof op te merken", zegt hij nog.

De rechter benadrukt dat onafhankelijke experten meewerkten aan het onderzoek. Ook het Nederlandse parket onderzoekt de zaak nog. Rechercheurs daar focussen zich vooral op de vraag hoe Praljak aan de substantie is geraakt.

Meest gelezen