Video player inladen...

Hoe zou het nog zijn met… de millenniumbaby?

Vandaag 18 jaar geleden was iedereen in de ban van de magische overgang naar het jaar 2000. Iedereen had de mond vol van het nieuwe millennium*, de millenniumbug en… de millenniumbaby’s. Het Journaal ging op die eerste januari van het jaar 2000 op kraambezoek bij Baue Boersma, het eerste kindje in Vlaanderen dat het levenslicht zag op die bijzondere datum. Vandaag wordt millenniumbaby Baue meerderjarig. Onze redactie zocht hem nog eens op.

Een goeie 50 centimeter groot was Baue (vader Tjerk is van Friese afkomst) toen hij 18 jaar geleden een paar minuten na middernacht ter wereld kwam. Nu wacht een enthousiaste jongeman ons op aan zijn ouderlijke huis in de Limburgse gemeente Diepenbeek. Binnen ligt een tafel vol krantenartikelen van 1 januari 2000 klaar, een bewijs dat Baue die dag eventjes nationaal nieuws was. Zijn speciale geboortedatum heeft hem een levenslang abonnement op Het Belang van Limburg opgeleverd.

Wanneer we Baue en zijn ouders de journaalreportage van destijds laten zien, komen de herinneringen spontaan naar boven. “Er was heel veel volk die nacht. Iedereen die nog aan het feest was, kreeg een sms: “Hij is er”. De sfeer zat er echt goed in”, vertelt vader Tjerk Boersma. “Dit is een waardevolle herinnering”, vult moeder Melina aan. “Het gaat allemaal zo rap. Als je kijkt wat er nu langs ons zit en wat het toen was.”

Een ongelukje

Baue was eigenlijk een ongelukje, geeft zijn moeder toe. “Ik herinner mij nog het nieuws uit de periode van maart 1999. In de media zeiden ze toen “Als je een millenniumbaby wil hebben, is het nu de moment. En toen dachten wij “Zeg, wie houdt zich daar nu mee bezig?”.” Maar Baue kwam er toch, een paar dagen vroeger dan uitgerekend. “Wij wilden net naar onze afspraak gaan om nieuwjaar te vieren. We gingen nog even douchen en ineens brak het water.”

De keuze voor de ietwat atypische voornaam was niet toevallig. “In 1999 zijn ons best wel in een keer veel mensen ontvallen: mijn vader, een paar goeie vrienden, een student met wie ik mijn eindwerk had gedaan. Dat was een heftige periode met veel emoties na mekaar. Daarom die keuze: een Friese naam, gebonden aan “Hoe kan je hem klaarmaken voor het leven”. Er zijn veel mooie dagen, maar ook mindere dagen.. dat je daar toch gewapend mee staat. Dat zit een beetje in zijn naam”, legt Tjerk Boersma uit. “Er zal nog veel gebeuren in je leven, jongen.” (Richt zich tot zijn zoon Baue). 

Gewapend voor de toekomst

En of Baue gewapend lijkt voor de toekomst. De millenniumbaby van destijds is opgegroeid tot een erg handige en creatieve persoon. In zijn kamer vertelt Baue vol enthousiasme hoe hij sinds zijn twaalfde zijn eigen gitaren en versterkers bouwt. “Ik zoek alles helemaal zelf uit. Het enige waar mijn ouders mee helpen, is de onderdelen bestellen op het internet want ik heb nog geen bankkaart. Maar heel mijn thema bedenk ik zelf, heel mijn manier van doen, alles frazen, alles uitlijnen… Zo kan ik zeggen dat het honderd procent door mij gemaakt is.”

Het mag dus niet verbazen dat hij volgend jaar ingenieurswetenschappen wil gaan studeren. Maar het blijft niet bij gitaren en versterkers: Baue maakt zijn eigen snowboards of haarspelden voor zijn zussen. Ook de urne voor zijn onlangs overleden grootmoeder is van zijn hand. En ook auto’s zijn een passie. Zo sleutelt Baue in zijn vrije tijd uren aan 2PK’tjes. Meerderjarig worden betekent voor hem dan ook in de eerste plaats zijn rijbewijs halen. “Dat ik kan zeggen: “Ik vertrek nu en weet niet wanneer ik terugkom”. Dat ik onafhankelijk kan zijn als ik naar mijn festivals ga of spullen ga halen. Echt helemaal onafhankelijk zijn.”

Maar echt grote dromen voor de toekomst heeft millenniumbaby Baue niet echt. “Ik wil gewoon kunnen doen wat ik graag doe. Daar stopt het al. Ik wil iets doen waarbij ik mijn passie kan uiten en wat ik kan blijven doen.“

Video player inladen...

18 minuten jonger dan Baue: Elise uit Pittem

Naar de andere kant van het land dan: West-Vlaanderen. Daar kwam Elise Bouvry uit Pittem als eerste ter wereld op 1 januari 2000, 20 minuten na middernacht. "Ik was 's morgens nog op controle geweest en alles was goed", herinnert de mama zich nog. "Maar Elise wilde vroeger komen en in de late namiddag zijn we terug naar het ziekenhuis moeten gaan."

Het belangrijkste in haar leven verzamelt Elise op een prikbord in haar kamer. "Al mijn foto's heb ik erop geprikt, onder andere van mijn hond Zita, met haar speel ik vaak. Ook mijn vriendinnen vind ik heel erg belangrijk; zij zijn mijn toeverlaat, tegen hen kan ik alles zeggen." Her en der hangt ook een Franse quote. "Het Frans vind ik een mooie taal en Franse films bekijk ik heel graag", zegt Elise.

Elise houdt ook contact met de andere West-Vlaamse boorlingen van 1 januari 2000. "Om de vijf jaar komen we samen. Dan doen wij een interview en een groepsfoto. Zo zien we elkaar groot worden en veranderen."

Op de drempel van haar meerderjarigheid kijkt Elise al uit naar de verdere toekomst. Ze ziet zichzelf graag vroedvrouw worden of in een medisch labo werken. Al is haar echte grote droom een koffiehuisje uitbaten met speciale thee, koffie en gebak. 

Video player inladen...

*Behoort het jaar 2000 tot de 20e of de 21e eeuw? Daarover bestaat discussie. Strikt genomen bestaat het jaar 0 van onze jaarrekening niet. Jaar 1 tot en met 100 behoren dus tot de eerste eeuw. Volgens deze redenering behoren dus de jaren 1901 tot en met 2000 tot de 20e eeuw. Hetzelfde geldt voor millennia: het jaar 2000 is het laatste jaar van het vorige millennium, 2001 het eerste van het huidige.

Alleen voelen de meeste mensen dat zo niet aan. Volgens het Genootschap Onze Taal redeneren veel mensen dat alle jaartallen die met een 2 beginnen (2000 tot en met 2999)  samen een millennium vormen. En in de praktijk lijkt dat meer in gebruik. Wie heeft het nieuwe millennium gevierd in het jaar 2001? De meeste hadden dat al gedaan bij de overgang van 1999 naar 2000. Hetzelfde geldt voor eeuwen en decennia.

Meest gelezen