Video player inladen...

Gelukkig Nieuwjaar: Feestvierders in de vrieskou in New York, Amerikaans-Samoa sluit de rij

Overal ter wereld is 2018 feestelijk ingezet. Op Times

Square in New York gebeurde dat deze keer in de vrieskou, maar dat kon de feestvierders niet deren. De eilandengroep Samoa in de Stille Oceaan was zowel eerste als laatste om het nieuwe jaar in te gaan: hoe komt dat?

Traditiegetrouw vieren ze op Samoa, op Kersteiland en op Kiribati in de Stille Oceaan als eerste Nieuwjaar. Al om 11 uur Belgische tijd is 2018 daar ingegaan. Een uurtje later volgde Nieuw-Zeeland. In Auckland was er een speciaal vuurwerkfestival aan de iconische Sky Tower, die dit jaar zijn 20e verjaardag vierde. Aan het evenement waren zes maanden van voorbereidingen voorafgegaan.  

Om 13 uur was het de beurt aan een klein deel van Rusland. Opnieuw een uurtje later volgde het grootste deel van Australië. In Sydney verzamelden ruim een miljoen mensen aan de Harbour Bridge (foto's: met het Opera House).

Japan en Zuid-Korea waren aan de beurt om 16 uur, Noord-Korea volgde een halfuur later.  

Het vuurwerk in Sydney

Om 17 uur vierden China, de Filipijnen en Singapore de jaarovergang. Chinezen vieren zowel het "westerse" Nieuwjaar volgens onze jaarkalender als het nieuwjaar volgens de oude maankalender, dat dit keer pas op 16 februari valt.

Tegen 18 uur was het tijd voor Indonesië, Thailand en Vietnam om het nieuwe jaar in te gaan. Bangladesh volgde om 19 uur. In India is Nieuwjaar gevierd om 19.30 uur en Pakistan volgde om 20 uur. In Afghanistan was het om 20.30 uur feest en ook in Iran is het nieuwe jaar begonnen om 21.30 uur. West-Rusland, Turkije, Irak en Kenia hebben om 22 uur afscheid genomen van 2017. Om 23 uur was het de beurt aan Griekenland, Egypte en Zuid-Afrika.

Video player inladen...

België heeft samen met het grootste deel van West-Europa, maar ook met Algerije het nieuwe jaar ingezet. In Parijs waren er enkele honderdduizenden toeschouwers voor het vuurwerk aan de Arc de Triomphe. Net zoals in Brussel waren er strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. In Berlijn verzamelden tienduizenden feestvierders op de laan achter de Brandenburger Tor.

Nieuwjaar aan de Arc de Triomphe in Parijs
Vuurwerk aan de Brandenburger Tor in Berlijn
Het vuurwerk in Londen
AFP or licensors

Vrieskou in New York

Een uurtje na ons hebben ook de Britten, Ieren, Portugezen en Marokkanen 2018 welkom geheten. Rio in Brazilië moest wachten tot 3 uur Belgische tijd om het vuurwerk af te steken. Dan vierde ook Argentinië het nieuwe jaar.

Meer dan een miljoen mensen hebben bij -12 graden Celsius nieuwjaar gevierd op Times Square in New York. De traditionele "ball drop" luidde er om 6 uur Belgische tijd het nieuwe jaar in. Het was de koudste nieuwjaarsnacht in New York sinds 1907, toen de thermometer -17 graden aanwees. De feestvierders konden zich opwarmen aan optredens van onder anderen Sugarland, Nick Jonas en Mariah Carey. Die laatste maakte haar mislukte optreden van vorig jaar goed.

De laatsten om het nieuwe jaar in te gaan, waren om 11 uur Hawaï en om 12 uur Amerikaans-Samoa. De twee Amerikaanse mini-eilandjes Baker en Howland Island zijn echt de allerlaatsten (om 13 uur), maar daar woont niemand.

Het strand van Copacabana in Rio de Janeiro
AFP or licensors
Feestvierders op Times Square
AFP or licensors

Samoa eerst én laatst

Samoa viert zoals gezegd als eerste het nieuwe jaar. Amper 50 kilometer verder ligt Amerikaans-Samoa en die eilanden vieren als laatste het nieuwe jaar. Hoe kan dat? De datumlijn loopt exact tussen de twee eilandengroepen. Als het op de onafhankelijke eilandstaat Samoa al 1 januari is, is het net 31 december geworden op Amerikaans-Samoa dat een onderdeel is van de Verenigde Staten.

De reden daarvoor is de handel. De voornaamste handelspartners van Samoa zijn Nieuw-Zeeland en Australië. Voor hen is het dus gemakkelijker om dezelfde datum te gebruiken. Voor Amerikaans-Samoa is de voornaamste handelspartner de Verenigde Staten in het algemeen en Hawaï in het bijzonder. Vandaar dat Amerikaans-Samoa wat de datum betreft de VS volgt.

Meest gelezen