Nieuwjaarsconcert Wenen: voor de 77e keer "De blauwe Donau"

Voor de 77e keer heeft de Wiener Philharmoniker ten dans gespeeld op Nieuwjaarsdag, dit jaar was dat onder leiding van de Italiaanse dirigent Riccardo Muti. De oorsprong van het evenement ligt in de Tweede Wereldoorlog.

1 januari: daar hoort familiebezoek bij, misschien een houten kop van oudejaarsnacht, het skischansspringen in Garmisch-Partenkirchen én het  sjieke nieuwjaarsconcert vanuit het Musikverein in Wenen. Polka’s en walsen, close-ups van prachtige bloemstukken en klassieke balletdansers.

Het meest bekeken klassieke concert ter wereld

De 77e editie van het nieuwjaarsconcert werd ook dit jaar gedirigeerd door Riccardo Muti. De live-uitzending trekt jaarlijks een slordige vijftig miljoen kijkers en luisteraars in meer dan 90 landen. Eén en Klara hebben het uitgezonden op televisie en radio. 

De Wiener Philharmoniker speelt werk van vader en zoon Strauss, von Suppé en Czibulka. De Belgische harpiste Anneleen Lenaerts was er dit jaar niet bij. Het Staatsballet danst op fotogenieke plaatsen: in Schloss Eckartsau  en in het Hietzinger Hofpavillon, het metrostation van de keizer, gebouwd door architect Otto Wagner.   

Het concert is afgesloten met de “Radetzkymars” van Strauss, voorafgegaan door de traag op gang komende Strausswals “An der schönen blauen Donau”, ook bekend als bevreemdende soundtrack voor de blauwe planeet Aarde en het ruimteschip in de film "2001: A Space Odyssey" van  Stanley Kubrick.

Het nieuwjaarsconcert bijwonen is niet eenvoudig: over enkele dagen worden al kaarten voor volgend jaar per loting verkocht tegen exorbitante prijzen.

"Bruine" voorgeschiedenis

De traditie gaat 77 jaar terug. Of 78, als je het eerste "oudejaarsconcert" meetelt, dat op 31 december 1939 werd gespeeld, nauwelijks enkele maanden na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De opbrengst van dat eerste concert ging naar “Winterhilfswerk”, een organisatie die door Hitler was opgericht. Het jaar daarna vond het concert echt op 1 januari 1941 plaats en dat ging elk oorlogsjaar door. 

Zowat de helft van de orkestleden was lid van de nationaal-socialistische NSDAP; de joodse muzikanten verloren hun baan als gevolg van de nazi-rassenwetten en velen werden vermoord in de concentratiekampen. Pikant detail: Johann Strauss jr. was voor een achtste joods, en volgens nazi-propagandaminister Joseph Goebbels mocht zijn muziek helemaal niet weerklinken. Maar dat werd opgelost door te knoeien met de bevolkingsregisters.    

De beste dirigenten van de wereld

In de 77-jarige geschiedenis van het nieuwjaarsconcert zijn er talrijke dirigenten geweest. Willi Boskovsky kwam maar liefst 25 jaar aan de beurt, naast onder meer Lorin Maazel, Zubin Mehta, Daniël Barenboim en Herbert von Karajan (één keer, in 1987). Voor Riccardo Muti is 2018 al de vijfde keer.

Meest gelezen