Videospeler inladen...

Waarom vieren ze op Times Square Nieuwjaar met een bal?

Een van de populairste plekken ter wereld om het nieuwe jaar in te zetten is op Times Square in New York. De overgang naar het nieuwe jaar gaat daar traditioneel gepaard met het laten zakken van de Times Square Ball. Maar van waar komt die traditie nu?

Het was de krant The New York Times die begon met festiviteiten op Times Square om zo hun hoofdkantoor te promoten. Begin 20e eeuw ging dat nog gepaard met veel vuurwerk. Omdat de brandende assen op de toeschouwers terecht kwamen gingen ze op zoek naar een nieuwe manier om het jaar in te zetten. Ze haalden hun inspiratie bij het maritieme leven. In havens werd er in de 19e eeuw een tijdsbal naar benden gelaten op geijkte uren zodat de schepen hun klokken konden aanpassen aan de lokale tijd.

Ditzelfde systeem namen ze over op Times Square om zo het nieuwe jaar in te zetten. De traditie gaat terug naar 1907, en wordt nog ieder jaar herhaald. Enkel in 1942 en 1943, tijdens de oorlog, werd de bal niet gebruikt. Ondertussen zijn er al zeven verschillende versies van de 'Times Square Ball' gemaakt.

Meest gelezen