“Time’s up”: Hollywoodsterren richten hulpfonds op voor slachtoffers grensoverschrijdend gedrag

Meer dan 300 actrices, vrouwelijke regisseurs en scenaristen zetten hun schouders onder het project “Time’s up”. In een opmerkelijke open brief kondigen ze een financieel hulpfonds aan voor slachtoffers van seksueel misbruik.

In de nasleep van de affaire-Weinstein en de #MeToo-campagne heeft de woede van veel vrouwen in Amerika een uitweg gevonden: "Time's Up", een project om concreet met geld, rechtszaken en wetgeving te strijden tegen seksueel ongepast gedrag. Meer dan 300 vrouwelijke Hollywoodsterren hebben een ambitieuze open brief ondertekend, die vandaag, op nieuwjaarsdag, in The New York Times en ook in de Spaanstalige krant La Opinion staat.  

Lieve zussen,

De aanhef van de brief is: “Lieve zussen”. Hij is onder meer ondertekend door actrices Meryl Streep, Eva Longoria, Cate Blanchett, Reese Witherspoon, Ashley Judd of Natalie Portman, en door Donna Langley, de baas van filmbedrijf Universal Pictures. Ook de feministische schrijfster Gloria Steinem steunt “Time’s Up”, net als enkele bekende advocates en bedrijfsleidsters.

Geen stilte meer. Niet meer wachten. Geen tolerantie voor discriminatie, grensoverschrijdend gedrag of misbruik. De tijd is om

Kern van het project is een financieel hulpfonds, dat slachtoffers van misbruik juridisch moet bijstaan in rechtszaken tegen de daders. Al 13 van de beoogde 15 miljoen dollar is bijeengebracht. Vooral slachtoffers met beperkte middelen zullen er gebruik van kunnen maken: huis- en horecapersoneel bijvoorbeeld. Het fonds staat open voor mannen en vrouwen, en zeker niet enkel mensen uit de filmwereld.

“Time’s up” roept ook op tot gelijk loon en gelijke mogelijkheden voor vrouwen en mannen. Er zijn dringend meer vrouwen nodig op belangrijke posities én de media moeten ook oog hebben voor misbruik in sectoren met minder glamour dan Hollywood, vinden de ondertekenaars. Het project wil dat bedrijven die misbruik tolereren, boetes krijgen en dat slachtoffers niet langer worden afgedreigd om te zwijgen.

Zwart op de rode loper

Tenslotte roept “Time’s up” de vrouwelijke filmsterren op om in het zwart gekleed te gaan op de rode loper van de Golden Globes, op 7 januari.

Meest gelezen